Největší pavilon leknínů v Česku je v k vidění v botanické zahradě v Liberci

13. květen 2015

Liberecká botanická zahrada je nejen nejstarší v Čechách, ale od léta minulého roku má i největší pavilon leknínů. Na jeho prohlídku se vydala redaktorka Jaroslava Mannová spolu s ředitelem liberecké botanické zahrady Miloslavem Studničkou.

Nejstarší česká botanická zahrada skrývá řadu rarit, rekordů i unikátů. Jedním z nich je pavilon leknínů, který otevřeli v létě minulého roku. Druhá návštěvnická sezóna v něm začne s nadcházejícími dny. Pokochat se v něm můžete největšími leknínovitými rostlinami světa.

Nejenom rostliny, ale i pavilon jako takový stojí za obdiv. Podle ředitele liberecké botanické zahrady to je i architektonický výstřelek, kterým se do budoucna můžou inspirovat botanici z různých evropských zemí.

„Oni říkají, že jezdí pracovní skupiny, je to normální průmyslová špionáž,“ usmívá se Miloslav Studnička a dodává, že kolegové botanici jsou v Liberci rozhodně vítáni.

Leknín Victoria Cruziana

„My jim vše dopodrobna vysvětlíme, nic netajíme, nemáme co ztratit, máme být nositeli nápadů a avantgardou,“ říká zkušený botanik.

Když do zdánlivě proskleného pavilonu přijde, jako na dlani máte obří bazén trojúhelníkovitý bazén a s ním i všechny lekníny. Ti, kdo rádi fotí přírodu, si můžou vystoupat i pár schůdků na jakousi "rozhlednu" a pořídit snímky největších leknínů světa i z nadhledu.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio