Někdo si odpočine v přírodě, fotograf Pavel Kozdas při focení "betonu"

15. leden 2014

Před 9 lety byste dnes 33letého ústeckého fotografa Pavla Kozdase potkali jen s mobilem. Focení ho natolik uchvátilo, že se přes různé kompakty dostal až k zrcadlovce. Jeho velkou vášní se stala architektura.

Jeho snímky budov převážně z Frankfurtu nad Mohanem byly k vidění na nedávné výstavě. Fotografie si pak v dobročinné aukci lidé koupili.

„Architekturu fotím šestý, sedmý rok. Vždycky mě dostávala – je to pro mě oddech – stejně, jako když jde člověk třeba do přírody,“ svěřuje se Pavel Kozdas a přiznává, že má specifický styl, jakým fotí jen pár lidí v České republice, takže je vidět, že trochu vybočuje.

„Mám svou vlastní kompozici, takže pokud někdo fotí v tomto stylu, tak je jeho fotka na webových galeriích označovaná jako „kozdasovka“, což mě velice těší…“ vysvětluje fotograf.

Tetris - Frankfurt nad Mohanem

Kdo by si ale myslel, že se Pavel Kozdas přírodě vyhýbá, ten by se mýlil. Má totiž dva psy, se kterými chodí na vycházky a má tak možnost vychutnat si i kouzla přírody.

Nefotí jen architekturu, ale i přírodu a lidi. Také pomáhá s workshopem, který vyučuje kompozici a snaží se naučit mladé lidi kreativitě při vytváření kompozic.

Na dobročinné výstavě si s ním povídala redaktorka Českého rozhlasu Sever Gábina Hauptvogenová. Poslouchejte…

autor: hau
Spustit audio