Není dobré přeceňovat svoje síly - v tropických vedrech to platí dvojnásob

7. srpen 2015

Horská služba Jizerských hor varuje před přeceňováním svých sil. Výletníci se i v tropických vedrech vydávají na dlouhé túry. Počítají s tím, že v lesích bude chládek a příjemný vzduch. To ale neplatí všude a přeceňování sil končí často voláním na číslo 1210 - tísňovou linku Horské služby.

On i jeho kolegové po celých Jizerských horách vyjížděli v posledních dnech k takovým případům často. Hana Nádvorníková chodí do hor ráda, naposledy to bylo v pětatřiceti stupních. A jak zpětně přiznává, byla to chyba.

„Neměli jsme sebou dostatek vody a nevěděli jsme, co nás čeká, takže když jsme vyšli na hřeben, kde byl jen nízký porost a nebylo kde doplnit vodu, takže jsme po návratu zpátky byli hodně vyčerpaní a bylo to hodně na hraně, takže už bych se na takový výlet v tomhle počasí asi nevydala.“

Helena z Liberce vyrazila do Jizerek na prodloužený víkend. Právě kvůli vedru ale se svými kamarády zkrátila původně plánovanou trasu.

„Program jsme si upravili kvůli vedru – nechce se nám chodit celý den. Na sto procent se půjdeme v rámci výletu i někam vykoupat.“ Teplo přes den je úmorné. V noci naopak velmi příjemné. „Na tohle počasí je na druhou stranu velmi příjemné, že se dá spát venku pod širákem a v noci je nádherně,“ uzavírá Helena.

autor: sas
Spustit audio