Nestartuje vám auto? Možná v něm máte kunu!

4. listopad 2013

Představte si situaci kdy ráno nasednete do auta a to ani neškytne. Venku nemrzne, baterka je téměř nová... Jak je tedy možné že nemůžete odjet? Ve vašem autě se možná zabydlela kuna! Co tam dělá? Přišla se ohřát.

Teploty v noci a ráno už padají k nule a kunám je u vyhřátého motoru automobilu, který právě přijel, dobře. Jsou ovšem nevděčné, a tak kromě ubytování hledají nějakou tu stravu. Často se pustí do kabelů a izolace a na problém je zaděláno.

Tyto malé šelmy se natolik přizpůsobily lidskému prostředí že jim začaly chutnat gumové části auta, jako třeba kabely zapalování, chladící a dokonce i brzdový systém. Mnohem horším důsledkem jejich řádění než nestartující vůz tak můžou být i nefunkční brzdy.

Co s takovým nezvaným nájemníkem? Na různé pasti a jedy rovnou zapomeňte. Obzvlášť když se kuna ubytuje ve vaší garáži. Je to totiž chráněné zvíře a tak by bylo takové počínání trestné. Snažte se jí tedy od kousání odradit.

Jestli vám není líto peněz, na trhu jsou spreje speciálně proti kunám, kterými prostor kolem motoru vystříkáte. Koupit se dají kolem tří set korun. Elektronické odpuzovače stojí od pětistovky do patnácti set.

Kuna lesní

Kuny ale z vašeho auta můžete vyhnat úplně zadarmo, a to vůněmi, které jim vadí nebo kterých se bojí. Podle odborníků zabere například citrusový olej do aromalamp, voňavé tekuté mýdlo, parfém, čpavek nebo Savo.

Kuny se bojí koček a lidí, takže když dáte do silonky vyčesané kočičí chlupy nebo lidské vlasy, splní vám to stejnou službu.

Do garáže se tento nevítaný návštěvník dostane i otvorem o průměru 6 centimetrů, proto můžete také nechat prostor uvnitř označkovat psem. To by mělo odradit i další hlodavce.

Na internetu najdete takových tipů víc – za vyzkoušení by například stálo i jemné pletivo položené pod prostor motoru. Malým nožkám kuny prý drátěná oka vadí.

autor: Milan Král
Spustit audio