Netradiční pohádkové postavy dětem přiblížily, jak funguje úpravna vody v Meziboří

20. červen 2017

„Já jsem tu nejdůležitější!“ Tuhle větu slyšely děti, které absolvovaly exkurzi v úpravně vody na Meziboří, asi nejčastěji. Tvrdil to Hrázný, slečna Bublina, Vápeníci i další pohádkové postavy, které dělaly dětem po úpravně průvodce. A děti to bavilo.

„Jde o to podat nějak tu spoustu odborných informací tak, aby tomu děti rozuměly,“ říká Petr Stolař, který se svou divadelní společností prohlídky připravuje. „Začínáme na hrázi, kde se děti dozví, odkud sem voda teče a pak se jde do úpravny.“

„Jmenuji se Bublina a jsem tu nejdůležitější. Já totiž jako první zbavuji vodu nečistot,“ přesvědčuje děti dívka omotaná bublinkovou fólií. Ta drží stráž u vzduchové filtrace. Pak děti navštíví podivné vědce, kteří dávkují a míchají chemikálie. Nahlédnou i do skutečné laboratoře nebo na dispečink.

Pohádkové postavy dětem přiblížily, jak funguje úpravna vody v Meziboří

Písková filtrace i závěrečné sklady na vyčištěnou vodu je v horkém dni příjemně ochladí. Když ve stanu u paní zahradnice namalují, co viděly, mohou si konečně dopřát sklenici studené pitné vody.

„Já piju vodu hodně,“ chlubí se druhačka na dispečinku. „Když hodně pijete, já musím hodně pracovat,“ odpovídá jí dispečer.

Úpravny vody se veřejnosti neotevírají často. Využít příležitost a zjistit, odkud se bere pitná voda pro Ústí, Teplice, Bílinu, Most, Litvínov a Meziboří si nenechalo ujít šest základních škol a spousta rodinných výprav. Ve středu se stejným způsobem otevřou brány úpravny v Bedřichově.

Spustit audio