Nikola Šuhaj byl fracek, říká režisér nové inscenace mosteckého divadla

25. září 2015

„Jakýpak hrdina! Zjistil, že mu zabíjení projde, a tak si bral, co potřeboval,“ horlí proti kultu hrdiny režisér Pavel Ondruch, který v Mostě už dělal třeba úspěšné Zpívání v dešti.

„Vrátil jsem se k Olbrachtově předloze. Tam to s tím hrdinstvím není tak jednoznačné. Nikola je obyčejný člověk postavený před nepříznivé životní podmínky. Že se s nimi vyrovnává vražděním je jeho volba. Chová se jako fracek, jako dítě, které, když něco chce, tak si to prostě vezme,“ vysvětluje režisér, který originálně přistoupil nejen k dějové lince, ale i k hudbě.

„Nečekejte žádnou country. Rozhodně to není žádné kotlíkaření.“ V hudební úpravě Františka Krtičky je Balada spíš jazzrocková. „Je tam 42 písniček. Nejsou sice dlouhé, ale přesto. Hudba zní téměř nepřetržitě. Právě koordinace hudby a herecké akce je na přípravu asi to nejsložitější,“ konstatuje mladý režisér.

Mládí se objevuje i na jevišti. V titulní roli se představuje nová posila mosteckého souboru Viliam Valerián.

Balada pro banditu

„Všude se píše, že je to příběh velké lásky a přátelství. Já bych řekl, že je to příběh obrovského ega,“ říká o svém Nikolovi mladý herec. I soka v lásce mu hraje nováček na mosteckém jevišti - ze stejného ročníku na DAMU přišel i Jakub Koudela, který v Baladě hraje strážníka Kubeše.

Mezi nimi, coby Eržika, stojí Karolína Herzinová. „Eržika je silná, ale nešťastná žena. Láska k Nikolovi je osudová. Ona by moc chtěla žít normální život, snaží se, ale nedokáže to. Je nositelkou smrti a ví to.“

„Naposledy jsme baladu hráli před 19 lety. Dobrých muzikálů, které bychom mohli hrát, zase tolik není, takže jsme k Baladě po letech rádi vrátili,“ vysvětluje šéf mostecké činohry Rumpík. „Věřím, že nejen díky živé hudbě, se nová Balady bude divákům líbit.“

Premiéru má představení 25. září od 19:30, první repríza je v plánu na 29. září od 19:00.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.