Nosiče lyží

10. leden 2013

Letos počasí lyžařům příliš nepřeje. I přesto se ale na horách lyžuje. Do všech větších středisek v Krušných a Jizerských horách se sice dostanete skibusem, většinou ale pro takovou cestu použijeme vlastní automobil a pak nastává problém - kam s lyžemi. Jaké máte možnosti?

Pokud vyrážíte do hor sami nebo ve dvou a máte větší rodinné auto, nic takového asi řešit nemusíte. Do kufrů takových aut se většinou vejdou v pohodě i dlouhé běžky. Tento problém se ukáže až ve chvíli, kdy je auto menší a jste třeba čtyři, nebo se potřebujete odvézt na zimní dovolenou. V takové chvíli se lyže přidělávají na střechu auta.

Možností máte několik, záležet bude jen na vaší peněžence. Nejlevnější variantou jsou magnetické nosiče lyží. Hodí se samozřejmě jen na kovové střechy a uvezou většinou pouze dva páry. Nejlevnější, které se nedají uzamykat, koupíte zhruba za tisíc korun. Řidiči se většinou bojí takové nosiče použít, magnet je ale opravdu hodně silný a vydrží přilepený i v rychlosti sto třicet kilometrů v hodině.

Klasické nosiče na lyže, do kterých připnete dva až šest párů lyží nebo snowboard, sice koupíte už od pěti set korun, přičíst ale musíte ještě cenu takzvaných příčníků nebo-li střešních nosičů. Takové odvezení lyží vás pak ale vyjde dráž. Výhodou je větší počet lyží a možnost zamknout je, když si budete chtít zajít na občerstvení. Značkový držák na šest párů lyží vás bude stát od patnácti set do zhruba čtyř tisíc korun.

Nejdražší, ale zároveň nejpohodlnější a univerzálnější, jsou takzvané střešní boxy. Někdy se jim u nás také říká nehezky - rakve. Opět je musíte přidělat k příčníkům a cena začíná na necelých třech tisícovkách.

Tyto boxy poberou větší počet lyží ale i třeba přeskáče, helmy a další mokré věci, které po lyžování zapříčiní zamlžení oken vašeho auta zevnitř. V létě si navíc při cestě na dovolenou rozšíříte zavazadlový prostor vašeho auta a do takového střešního boxu dostanete třeba i malé dětské kolo.

Nejdražší modely můžou stát i více než dvacet tisíc korun, jde ale o boxy ze speciálních materiálů, zkoušené v aerodynamických tunelech, aby co nejméně brzdily vaše auto a zvyšovaly spotřebu. Málokdo z nás ale jezdí po dálnicích každý druhý víkend na lyžování do Alp a tak je nejspíš zbytečné takovou sumu investovat.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.