Nové nahrávací studio Macac opět udává směr inovací

20. únor 2015

Dlouho očekávaná rekonstrukce hudebního studia Českého rozhlasu Sever (Studio Macac) je úspěšně dokončena. Technici na přelomu roku kompletně vyměnili jeho technologické prvky a zcela změnili způsob práce se zvukem.

Původní analogový mixážní pult od firmy DDA z roku 1997 byl nahrazen 24 faderovým digitálním kontrolérem AVID S6. Spolu s AD/DA převodníkem Merging Horus, poslechovými monitory B&W a novými zařízeními, umožňujícími kvalitnější proces masteringu - Chandler Zener Limitery a Chandler Curve Bendery, je Macac srovnatelný s celosvětovým standardem.

Použití kontroléru neboli ovladače, na místo klasického zpracování v mixážním pultu, poskytuje plnou kontrolu Digital Audio Workstation se systémem Pro Tools ve všech oblastech zvukových editací, nahrávání nebo mixování, což výrazně zvyšuje efektivitu pracovního postupu. Propojení je realizováno pomocí jediného UTP kabelu a komunikačního protokolu Eucon.

Jedná se o vůbec první instalaci kontroléru tohoto typu v Česku a do Českého rozhlasu přináší revoluční možnosti při zpracování zvuku. Testovací provoz v průběhu ledna potvrdil naše očekávání. Práce ve studiu je přehlednější, pružnější a inspirativnější s výrazným zlepšením ergonomie.

Český rozhlas Sever byl jedním z prvních regionů, kde se před lety v plné míře začal používat digitální systém Pro Tools. Jeho hudební nahrávací studio Macac tak nyní opět udává směr v inovacích.

autor: Karel Zýka
Spustit audio