Od unikátního přesunu děkanského chrámu ze starého Mostu uplynulo 40 let

21. říjen 2015

Před čtyřiceti lety se v Mostě uskutečnil světově naprosto unikátní přesun budovy. Děkanský chrám musel ustoupit těžbě. Šlo o nevídaný experiment a jeho výsledek byl nejistý. Zatímco Mostečané se na přesun chodili od začátku dívat jako na velkou atrakci, zbytek republiky nic nevěděl.

Strana a vláda údajně nechtěly, aby média informovala o přesunu dříve, než byl úspěšně dokončen. Do ústeckého studia ale příkaz nějak nedoputoval, a tak byl na místě při začátku přesunu jen reportér Československého rozhlasu Ústí nad Labem Bohumil Brádle.

„Děkanský chrám v Mostě, jeden z vrcholů pozdně gotického stavitelství u nás, se vydal na svou pouť. Pozvolna, zhruba tři centimetry za minutu, se vzdaluje od místa, kde byl před více než 450 lety postaven…“ popisuje ve své reportáži Brádle.

„Byla to velká událost – technicky to bylo hodně zajímavé. Navíc jsem tam chodil s tátou, který v té partě, která kostel přesouvala, měl kamaráda. Takže jsme se na tom kostelu i kousek svezli,“ vzpomíná Miroslav Lotocký, kterému bylo tehdy 13 let.

Stalo se tak 30. září 1975. Přesun mosteckého kostela je v Guinessově knize rekordů zapsán jako přeprava nejtěžšího předmětu po kolejích. Dráhu, dlouhou 840 metrů, nakonec kostel urazil rychlostí dva centimetry za minutu. Přesun byl dokončen 27. října 1975.

Kostel v Mostě po přesunu

Dokumentární film o přesunu kostela můžete vidět přímo v něm - do konce října je veřejnosti otevřen, vždy od středy do neděle, od 10 do 16 hodin.

V Ústeckém kraji máme ještě jednu přesunutou budovu. Jako generální zkouška na kostel se nejprve přesouval sklad chmele v Úštěku. Kdo projíždí přes Úštěk po hlavní silnici, jede i kolem této budovy.


autor: Lenka Šipošová
Spustit audio