Odborníci obnovili a zajistili stromy v zámeckém parku v Duchcově

1. listopad 2015

Více než 1.500 stromů v zámeckém parku v Duchcově prozkoumali odborníci. Část jich zabezpečili, část pokáceli a vysázeli 91 nových. Park je památkově chráněný, proto se snažili nezasahovat do jeho vzhledu.

Chtěli zachovat jak druhovou, tak věkovou pestrost dřevin. Na stromech, které padly, se podepsala špatná nebo žádná péče během posledních nejméně dvaceti let.

„Nejčastějším problémem byly vadné typy větvení, které by v horizontu 20 let způsobily destabilizaci korun a jejich rozpad. Takže tam jsme navrhovali různé typy výchovných, redukčních řezů. Tak, abychom ty nevýhodné, dominantní výhony, potlačili, abychom umožnili těm stromům skutečně se vyvíjet harmonicky,“ vysvětlil Jaroslav Kolařík z firmy Safe Trees-Bezpečné stromy.

Přesto se nepodařilo zachránit všechny - třeba i kvůli napadení houbami. Zahradě to ale podle Kolaříka neuškodilo: „Tím, že se kácí stromy ve skupinách, tak jsou to stromy, jejichž pokácení nikdo nepozná. Důležité je to, že jsme nenarušovali struktury, které tam byly zamýšlené. Jsou to jednotky stromů, které byly viditelné, které se musely kácet. A ty byly v plné míře kompenzované novou výsadbou.“

Park je podle Kolaříka druhově pestrý. Základní strukturu tvoří domácí dřeviny –duby, lípy, javory. Na druhou stranu se jedná o zámecký park, takže musí zaujmout návštěvníka. Najde tam celou řadu kultivarů. Kultivary jsou např. tvarově různé stromy, takže může být dub sloupovitý, převislé buky. Listy mají jinou barvu, nemají zelené, ale červené.

Odborníci obnovili a zajistili stromy v Zámeckém parku v Duchcově

Nejstarší strom parku odborníci nenašli: „ Od určitého věku, jakmile se vyvine centrální dutina, my ani nejsme schopni je datovat, prostě to nejde. Ale možná mezi 200, 300, možná k těm 400 letům tady tu kapacitu mají. To jsou duby,“ vysvětluje.

Aby se historie se zanedbáním parku neopakovala, chce město zlepšit péči o stromy v Zámecké zahradě. Proto podle Jana Dudy z odboru životního prostředí pracovníci Technických služeb města mají různá odborná školení.

S tím, jak zahrada vypadá, ale není spokojená její častá návštěvnice Bohumila Ruso: „Sem chodili lidé za odpočinkem, za zpěvem ptactva. Dnes, podívejte se, v čem tu žijeme. Dokonce se tam vytvořilo dětské hřiště,“ stěžuje si. Veškerá nová výsadba podle ní uhynula. Ty ale zahradnická firma vymění.

Podle duchcovského místostarosty Stanislava Strohmeira zvoleného za KSČM je využívání historické zahrady kompromisem: „Dětské hřiště jsme podědili a přijali. V minulosti, kdy byly cesty rozšířeny směrem k dolům a k výsypce, tak tam byl kruh na hraní. Možná, že to mělo vzniknout v tomto místě a ne na té hlavní páteřní cestě,“ říká.

I nadále se v Zámecké zahradě budou konat Cassanovské slavnosti. To znamená několik pódií, tisícovky lidí. Samozřejmě ten park pak dostane zabrat. „Vzhledem k tomu, že se tam slavnosti konají už tolik let, tak je předpoklad, že se tam Cassanovské slavnosti budou odehrávat dál,“ míní starosta.

autor: hau
Spustit audio