Odchov mnoha vzácných ptáků se letos podařil v ústecké zoologické zahradě

20. září 2017

V ústecké zoologické zahradě se radují. V posledních několika týdnech se narodila spousta nových zvířat. Ovšem největší radost dělá zaměstnancům odchov vzácných ptáků turako fialových, majn Rothschildových a zoborožců vrásčitých.

O nových přírůstcích si s redaktorkou Renátou Valešovou povídala mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„Ten počet je skutečně vysoký. Když bych to vzala od horní části zahrady, tak tam jsme byli letos hodně úspěšní s odchovem Usiků vietnamských, to jsou takoví jeleni z Asie. Potom jeleni bělohubí a antilopy jelení. Teď zrovna máme čerstvé mláďátko u afrických primatů guerez pláštíkových, které se narodilo 31. srpna. Také se nám podařilo odchovat řadu ptačích druhů, z čehož máme radost, protože naše zahrada vznikla z původní ptačí rezervace pana Heinricha Lumpeho, takže ti ptáci jsou s naší zoo hodně spjati,“ konstatuje Věra Vrabcová.

Jeden z nejvzácnějších odchovů představují mláďata Majn Rothschildových. „To jsou hodně ohrožení ptáci, kteří žijí jen na ostrově Bali, nikde jinde na světě v přírodě je nemůžeme nalézt. Jejich počty se uvádějí kolem 30 až 50 jedinců. My jsme je tady chovali už od roku 2004, ale to se nám je bohužel nepodařilo odchovat. V loňském roce jsme sestavili nový pár, který má malou voliérku u pavilonu opic. Už loni byly pokusy o zahnízdění a letos se to opravdu povedlo,“ popisuje Vrabcová.

mláďata Majn Rothschildových

Ptáčků se v zoologické zahradě v Ústí nad Labem odrodilo mnohem víc, návštěvníci je ale bohužel neuvidí. „Chováme je v zázemí kvůli klidu pro hnízdění, vyvedení mláďat a odchov. Jedním z nich je turako fialový, pocházející z Afriky. Na co jsme také hodně pyšní, to jsou zoborožci vrásčití – máme pár, který tady je už od 90. let a odchovává pravidelně mláďata. To je opravdu evropská rarita,“ dodává mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Spustit audio