Olivový olej se dá používat vnitřně i zevně. Jen je třeba s ním umět zacházet

2. září 2015

O pozitivních účincích olivového oleje na naše zdraví je mnoho vědeckých důkazů. Jakými způsoby se dá olivový olej využívat? Nemusí to být vždy jen v kuchyni…

Ne nadarmo kuchaři v televizních show zdůrazňují používat oleje Extra virgine - tedy ty oleje, které jsou za studena lisovány z celých oliv. Jen ty mají všechno, co se od olivového oleje očekává - tedy že bude mít vyvážený obsah mastných kyselin, že má vyšší odolnost proti oxidaci než jiné oleje, a že v něm najdeme skvělou kombinaci vitamínů a antioxidantů.

Vědecké studie ukazují, že olivový olej obsahuje chemické substance, které v krvi způsobí skutečné zázraky- například brzdí tendenci vzniku krevních sraženin a potírají nebezpečné cholesterolové nánosy v cévách. Ale je potřeba s ním umět zacházet.

Třeba na něm dlouho nesmažit - i když se olivový olej nepřepaluje a nevznikají škodlivé látky, je dobré vědět, že při dlouhém smažení ztrácí svoje pozitiva. Proto je olivový olej dobrý tam, kde je tepelná úprava krátká a kde se nedosahuje vysokých teplot. Ale nejvíc z něj vytěžíte ve studené kuchyni - například jeho přidáváním do zeleninových a těstovinových salátů.

Účinky olivového oleje můžete ještě zvýšit, pokud v něm necháte vyluhovat něco, co olej nejen ochutí, ale také obohatí o další prospěšné látky - například česnek. Nelekejte se, když v oleji zezelená, není to na škodu!

Přidat můžete i snítku sušených bylinek - rozmarýnu, šalvěje, levandule či tymiánu. Takto ochucený olej můžete používat do salátů i na rychlé smažení masa, nebo jako masážní prostředek či přísadu do koupele.

Olivový olej se hodí i na pokožku a vlasy

Olivová ratolest

Na pokožce dělá olivový olej doslova divy - pokožku nejen pěkně promastí a hydratuje, ale díky antioxidantům a vitamínům ji vyživí a omladí. Koupele s přídavkem olivového oleje, olejové obklady a masáže pomáhají při popraskané a suché pokožce, lépe se po nich hojí jizvy a ošetřovaná pokožka lépe vzdoruje nepříznivému prostředí.

Vyzkoušet můžete i zábal na vlasy, který vlasy zjemní a regeneruje třeba po častém barvení. Olejem vlasy pořádně promastěte a na hodinu zabalte do ručníku. Na smývání nepoužívejte šampon, ale roztok lžíce jedlé sody ve skleničce vody.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio