Osud lachtana Gastona – jeden z příběhů povodní v roce 2002

15. srpen 2012

Až do Německa se dostal před deseti lety při povodních lachtan Gaston ze ZOO Praha. Záchranáři a ošetřovatelé se ho snažili na jeho pouti sledovat. V rozbouřeném vodě plné stromů, nábytku nebo dokonce chatek to ale nebylo nic jednoduchého. 14. srpna lachtana zahlédli na Roudnicku, do práce se pustili pracovníci ústecké ZOO.

„Chtěli bychom pokračovat, problémem je to, že zatím nemáme zajištěná plavidla. Po rozvodně+ném Labi se nedá pohybovat jinak než na nějakém motorovém člunu s výkonným motorem...“ žádal čtrnáctého srpna večer v našem vysílání o pomoc tehdejší zoolog ústecké ZOO Tomáš Kraus.

Člun se podařilo sehnat a jedním z těch, kteří Gastona doprovázeli, byl také ošetřovatel lachtanů Vít Starecký: „Tady před Ústím jsme ho viděli, takže jsme vyjeli na lodi a de facto až k Pirně jsme se točili kolem něj – krmili jsme ho a dávali jsme pozor, kam plave – nebo kam je spíš unášen. On nechtěl nikam plavat, neustále se pral s proudem a chtěl nazpátek – pak už byl tak vyčerpaný, že usínal a my jsme okolo něj plavali...“

U Pirny začalo docházet palivo a ošetřovatelé se museli vrátit. Chtěli natankovat ve Hřensku, které už ale bylo tou dobou pod vodou.

Pro lachtana Gastona jeho putování dobře neskončilo. Chytili ho až v Německu a krátce po návratu do pražské ZOO zemřel.

autor: hau
Spustit audio