Otevřená zlomenina, střelná rána, popálená končetina – to je práce maskéra Českého červeného kříže

26. květen 2015

Kouzelníci si chrání tajemství svých kouzel, a já si chráním své postupy na výrobu fingovaných zranění, říká maskér a pracovník z Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou Vladimír Havel. Jak ale dodává, nikdy by nepoužil materiál, který je živočišného původu.

Podlitiny, střelné rány, tepenná krvácení... Český červený kříž v Jablonci nad Nisou se může pyšnit maskéry, kteří umí na figurantech namaskovat různá poranění a zcela realisticky připravit modelové situace, jako jsou například dopravní nehody, nebo urgentní porod.

Jak dodává hlavní maskér Vladimír Havel, bez nich se v současné době neobejde žádná soutěž v první pomoci, výuka na školách, preventivní dopravní akce, nebo ukázky první pomoci pro veřejnost.

Dovednost maskérů využívají také ostatní složky IZS - police, hasiči, armáda, kynologové a další.

Někdy jsou ale fingovaná zranění natolik reálná, že může dojít i ke kuriózní situaci, vzpomíná ředitelka jabloneckého ČČK Kateřina Havlová. Sama si vyzkoušela roli figurantky s tržnou ranou v obličeji, kterou jí vytvořil maskér Vladimír Havel, její profesní a životní partner.

Hlavní maskér ČČK Vladimír Havel ukazuje, jak vypadá nalíčená modřina

Stalo se však, že později na svoji „ozdobu“ zapomněla a vypravila se na nákup. Teprve po delší době, během které jí míjeli lidé s udiveným výrazem v obličeji, jí oslovil pán, který si dělal starost o její zdravotní stav. Vše se nakonec vysvětlilo a společně se této situaci zasmáli.

Jak ale Kateřina Havlová s vážnější tváří dodává, byla vděčná alespoň za jeden zájem ze strany veřejnosti.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio