Pálí vás žáha? Pak jste buď obézní, těhotní nebo máte špatný životní styl!

2. červenec 2015

Pálí vás někdy žáha? Jak to řešíte? Spolknete trochu jedlé sody? Tím si pomůžete, ale jen na chvilku. Jak se chovat při pálení žáhy a co jí způsobuje?

Příčinou takzvaného pálení žáhy je návrat žaludečních šťáv do jícnu, způsobený nedostatečně funkčním svěračem mezi jícnem a žaludkem. Ten může nastat v důsledku tzv. hiátové kýly, která se dá operativně odstranit, většina příčin je ale způsobená špatným životním stylem.

Příčina pálení žáhy? Většinou špatný životní styl

Svoji roli hrají alkohol a tabák, které mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný reflux žaludečních šťáv. Také větší tlak na žaludek při těhotenství a obezitě způsobuje větší tlak na jícnový svěrač. Těhotenství je dočasné, tudíž i pálení žáhy po jeho skončení zpravidla mizí. S obezitou je ale třeba něco dělat. Další příčinou bývá stres, při kterém dochází ke stažení žaludku a tudíž i možnému úniku žaludečních šťáv do jícnu.

S pálením žáhy, neboli s refluxní chorobou jícnu, se denně setkává až desetina dospělé populace. Někoho potrápí jen občas, někdo se s tím potýká často a dlouhodobě. Kromě toho, že pálení žáhy je nepříjemné samo o sobě, může vést k dalším, mnohem závažnějším, zdravotním potížím.

Při refluxní chorobě jícnu se část kyselého obsahu žaludku dostává zpět do jícnu. Sliznice jícnu je odlišná od té žaludeční a není proti kyselinám chráněna. A pokud je kyselým žaludečním obsahem drážděna dlouhodobě, může dojít k jejímu vážnému poškození, které vede ke zúžení jícnu, vzniku krvácejících vředů nebo zhoubných nádorů.

Pálení žáhy často doprovází také bolesti a pálení v krku, zápach z úst, říhání, nadměrné slinění, bolest břicha a často také chrapot a kašel – v tomto případě totiž dochází i k podráždění hlasivek.

Ojedinělý výskyt pálení žáhy nebývá nebezpečný, ale pokud vás tento problém trápí opakovaně, je vhodné se poradit s lékařem. Třeba proto, aby vyloučil respirační onemocnění, které se může projevovat podobně, nebo odhalil poškození svěrače jícnu, které se řeší chirurgicky. Často ale stačí mnohem méně náročná opatření.

Jak pálení žáhy předcházet?

Dobré je se v maximální míře vyhýbat potravinám, které obsahují velké množství kyselin, zvyšují produkci kyseliny v žaludku nebo uvolňují dolní jícnový svěrač, čímž umožňují kyselině uniknout do jícnu.

Pokud vás tedy pálení žáhy trápí, omezte tučná, smažená, sladká a kynutá jídla. Problémy mohou ale způsobit také koncentrované džusy, sycené nápoje, cibule, česnek a čokoláda.

Do jídelníčku naopak zařaďte ovesné vločky, rýži, kuskus, zázvor, banány a melouny – ty pálení žáhy zamezují. Stejně tak pomáhají květák, brokolice a kořenová zelenina.

Společně s vylepšeným jídelníčkem je nutné omezit kouření, spotřebu kávy a alkoholu, a snížit váhu. Také způsob vašeho spaní má vliv – zapomeňte na spaní na břiše, ale spěte s vyvýšeným trupem a hlavou. Neměli byste také chodit spát čerstvě najedení.

Bolest břicha (ilustrační foto)

Po jídle byste neměli ani cvičit a pracovat v předklonu. Jíst byste měli častěji v malých porcích a při jídle se nepovalovat u televize nebo v posteli. A noste volnější oblečení – těsné kalhoty nebo guma v oblasti trupu může způsobit reflux a pálení žáhy.

Pálení žáhy: mýty a polopravdy

Traduje se, že při pálení žáhy nám uleví sklenice mléka. Kdo to vyzkoušel, tak sám ví, že ke krátkodobé úlevě sice dojde, ale za chvíli se problém vrátí.

Mléko na chvíli neutralizuje žaludeční kyseliny, ale vápník v něm obsažený donutí žaludek produkovat kyseliny ještě více. Takže spíše než ke zlepšení dojde po vypití sklínky mléka k ještě intenzivnějšímu pálení. Stejně tak působí i máta, která je mezi laiky na pálení žáhy doporučována.

Mnohem lépe vám pomůže sklenice čisté odstáté vody nebo zázvorový čaj. Také stoprocentně neplatí, že by se pacienti s refluxní chorobou měli striktně vyhýbat kávě, džusům, čokoládě a pikantním jídlům.

Spojitost mezi těmito potravinami a refluxní chorobou nebyla nikdy vědecky prokázána. Někomu zmíněné pochutiny potíže způsobují, někomu ne. Pokud je snášíte, není třeba se jim vyhýbat. Jedna odborná studie dokonce ukázala, že samotné vynechání spouštěčů pálení žáhy, nemělo na refluxní chorobu a její příznaky žádný vliv.

Jediné, co doopravdy funguje, jsou menší porce, snížení obezity a uvolnění jícnu po jídle.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio