Patchwork přináší relaxaci i nová přátelství, říká Dana Koldová z Chrastavy

2. květen 2016

Stále častěji si ženy na mateřské dovolené hledají nové koníčky a aktivity, kterým se dříve nevěnovaly, aby smysluplně vyplnily volné chvilky. Stávají se z nich téměř profesionální cukrářky, švadlenky nebo zahradnice. Paní Koldová z Chrastavy naplno podlehla patchworku, a to díky jediné výstavě.

„Tam jsem viděla na vlastní oči, co všechno je možné ze zbytků, z kousků látek vytvořit. Tak jsem se do toho pustila,“ vypráví o začátcích Dana Koldová.

Metoda patchwork spočívá v sešívání kousků látek k sobě. Zdobit může deky, polštáře nebo oblečení. „Mně se tam líbí to, že pokud jste něco rádi nosili, už to není módní, vezmete, vystříháte pěkný motiv a dál ho použijete na něco, co vás bude těšit,“ říká Dana Koldová.

Patchwork

Sama nejradši tvoří kabelky různých tvarů a typů. Šije je nejen pro sebe, ale i pro kamarádky a známé. Dále to jsou třeba deky. „Není nad to se přikrýt dekou, která vám něco říká,“ říká.

Usměvavá žena z Chrastavy pracuje jako vychovatelka v libereckém Domově mládeže, patchwork přinesla i sem. „I tady je možné děti toto naučit,“ usmívá se Koldová. O ruční práce prý mají ale paradoxně větší zájem spíše chlapci. Jsou prý tvořivější.

Pokud se vám patchwork zalíbil, vytáhněte i vy zapomenuté kousky látky a šicí stroj. Bez složitých postupů si vytvořte třeba dečku!

autor: Michaela Vlková
Spustit audio