Permoníky i dovednost starých horníků můžete obdivovat ve štole Starý Martin

13. září 2016

Štola Starý Martin otevírá severozápadní část nejdelší žíly cínové rudy ve střední Evropě. Z celkové délky dvou kilometrů můžete projít 550 metrů zpřístupněné chodby. A když budete dávat pozor, uvidíte i permoníky!

„To prý jednou krupští permoníci sněmovali a nenadálá bouřka jim zavalila ústí štoly. Sami se nemohli vysvobodit, ale naštěstí jejich volání slyšel horník Janek. Nelenil, permoníkům pomohl a oni mu za to slíbili, že vždycky narazí na bohatou žílu. nesmí o tom ale nikomu říct a musí se s permoníky o rudu podělit. Jenže kamarádi Janka v hospodě opili, on jim všechno vyzradil a bylo po kouzle,“ vypravuje průvodce štolou Alois Rittig.

Kouzlo starého důlního díla ale v Krupce přetrvává, ocenili ho i odborníci, a tak byla v roce 2015 Štola Starý Martin prohlášena za kulturní památku. Při prohlídce štoly uvidíte jak vlastní cínovou žílu, tak různé druhy výztuže, staré kahany, přilby a nářadí.

Štola Starý Martin - záchodový vůz z dolu

Ke štole se můžete vydat pěšky buď z města Krupka – čeká vás zhruba 2 a půl kilometru nebo z Komáří vížky, odkud je to 3 kilometry. Pokud pojedete autem, můžete ho odstavit na parkovišti hned naproti štole.

Nevynechejte ani prohlídku venkovní části, kde uvidíte starou důlní techniku, bunkry na skladování trhavin, důlní mašinky a dokonce i pojízdný záchod – ve štole totiž platilo „nelze“.

V rámci projektu Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří se štola Starý Martin jako součást revíru uchází o zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

A ryze praktická rada na konec – určitě se vám k prohlídce Štoly Starý Martin v Krupce vyplatí pevná obuv a teplejší oblečení, celoročně se tu teplota pohybuje mezi 7 až 8 stupni Celsia.

Spustit audio