Pití čaje se vyplatí - léčí nejen kudy teče!

17. březen 2016

Čaj je ve světě velmi oblíbený. Kdoví, proč tomu není až tak i u nás. Angličané mají svůj „čaj o páté", Japonci a Číňané mají své čajové obřady a u nás se dá mluvit maximálně tak o „čajové sezóně“, která probíhá zrovna teď, kdy po čaji saháme jako po prostředku k zahřátí. Je to ale škoda, čaje bychom měli pít mnohem víc.

Čaj má spoustu zdravotních benefitů. Nemluvíme teď o čajích ovocných a bylinkových, ale o klasických lístcích čajovníku. V nich je obsaženo velké množství látek, které mají na naše tělo blahodárný vliv.

Čaj a katechin

Za pozornost stojí určitě katechin, silný antioxidant, který brání reakcím, které v těle poškozují buňky. Právě katechinu a jeho účinkům se přisuzuje působení proti rakovinnému bujení. Některé studie také prokázaly, že katechin by se dal používat jako doplňková léčba při onemocnění virem HIV, protože brání v napadání lymfocytů. Katechinu najdeme více v čaji zeleném a bílém než v černém.

Problematické je ale ukládání katechinu v těle. Během trávení ho tělo absorbuje pouhých 20 %. Proto se vyplatí kombinovat čaj s citronem, protože látky v jeho šťávě a vitamin C pomáhají katechin lépe vstřebat. Nemusíte si nutně přidávat citronovou šťávu přímo do čaje, můžete citron konzumovat zvlášť. A můžete díky tomu vstřebat až 80 % katechinů z čaje a navíc získat další prospěšné látky ze samotného citronu.

Čaj a mozek

Říká se, že budeme-li pít čaj, budeme chytřejší. Je to možná přehnané tvrzení, ale je pravda, že látky v něm obsažené stimulují mozkovou aktivitu.

Zelený čaj, ilustrační foto

Jednou z klíčových látek v zeleném čaji je alkaloid thein, jakýsi čajový kofein, který, jak známo, dokáže stimulovat mozkovou i tělesnou aktivitu. Dokáže nás déle udržet bdělými a pozornými. V čaji je kofeinu mnohem méně než v kávě a tak nehrozí efekt, který bývá po nadměrné konzumaci kávy celkem běžný - totiž třes a nervozita. Navíc účinek kofeinu vždy poměrně brzy opadne.

V čaji se ovšem nachází další látka, jejíž povzbuzující účinek trvá mnohem déle a stabilněji. Jde o aminokyselinu L-theanin. Ta v kombinaci s kofeinem skvěle působí na nervové funkce, zlepšuje koncentraci a paměť, zvyšuje bdělost a také způsobuje lepší náladu.

Čaj je jediná rostlina, která tuto látku produkuje. Po konzumaci zeleného čaje tak budete mnohem produktivnější a budete pociťovat více energie, než když si dáte šálek silné kávy. A jak dokazují mnohé studie, snížíte také riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou a potlačíte příznaky deprese.

Zelený nešbo černý?

Pokud chcete rychle probudit tělo a přinutit mozek k vyšším výkonům, dejte si šálek černého čaje. K dlouhodobějšímu a pravidelnému pití se ovšem lépe hodí čaj zelený, který našemu tělo více prospívá.

Ať už jde o čaj černý nebo zelený, lístky pocházejí vesměs z totožné rostliny čajovníku. Druhy se sice mohou lišit, ale to, jestli z nich vznikne čaj zelený nebo černý, závisí na zpracování bezprostředně po sklizni.

Čaj zelený se vyrábí tak, že lístky čajovníku jsou hned po otrhání sušeny za vysoké teploty, buď v páře, nebo na speciálních pánvích. Tím se zamezí oxidaci, která ničí mnoho prospěšných látek v čajovníku. Naproti tomu při výrobě černého čaje procházejí čajovníkové lístky fermentací a pozvolným sušením. Díky tomu má sice výraznější chuť a vyšší obsah povzbuzujících alkaloidů, je trvanlivější, ale kvůli zdlouhavé oxidaci ztrácí spoustu prospěšných látek.

Ze zdravotního hlediska je proto pro pravidelnou a dlouhodobou konzumaci vhodnější zelený čaj, v němž i po zpracování zůstanou zachovány vitamíny A, C, B a E, stopové prvky, ale hlavně látky, které mají antibakteriální a antioxidační schopnosti.

China long jing

Zelený čaj slouží skvěle jako prevence aterosklerózy a srdečního infarktu, vysoké hladiny cholesterolu a dokonce i některých druhů rakoviny. To ovšem jen za předpokladu, že zelený čaj budeme pít pravidelně, nejlépe každý den. A co je důležité - ne příliš horký. Horký čaj totiž může tělu naopak uškodit.

Jaká by měla být teplota čaje?

Pokud nastydnete nebo prochladnete, možná se snažíte zahřát co nejteplejším čajem. Ale pozor - více si tím škodíte, než prospíváte. Nejenže příliš horké nápoje nevhodně působí na termoregulaci, studie také ukazují, že pití nápojů s teplotou vyšší než 70 ̊C zvyšuje riziko rakoviny jícnu. Proto se vyplatí nechat nápoje připravovaní za horka, trochu vychladnout. V případě čaje tak získáme i lepší požitek, protože chuť mnoha čajů se plně rozvíjí s nižší teplotou.

Nižší teplota je vhodná i při samotné přípravě čaje. Nikdy čajové lístky nezalívejte vroucí vodou - zničíte tak spoustu přínosných látek. Příliš horká voda způsobí uvolnění mnoha tříslovin a nápoj je pak často nahořklý. Pokud použijete příliš chladnou vodu, získáte nápoj mdlé chuti a zdraví prospěšné složky se z lístků neuvolní dostatečně.

Pro přípravu zeleného a bílého čaje je ideální j nechat vodu převařit a počkat asi dvě minuty, než voda zchladne zhruba na 70-80 stupňů. Čaj černý je lépe zalít vodou těsně po varu - jen při teplotě 90-100 stupňů se dostatečně uvolní fermentované látky. Ale pozor- před pitím nechte vychladnout.

Čaj a hubnutí

Jarní nápoj pro očistu těla

Pijte zelený čaj a zatočíte s nadváhou. Takové nadpisy se objevují nad mnoha články o hubnutí. I když to samozřejmě není samospásný prostředek ke snížení nadváhy, přesto hraje zelený čaj při hubnutí svoji roli.

Velkým přínosem pro hubnoucí je už jenom samotný fakt, že pitím zeleného čaje vylepšíme svůj pitný režim. Je rozhodně lepší popíjet čaj bohatý na prospěšné látky, než slazené a sycené limonády. Je ovšem nutné se naučit pro účely hubnutí pít čaj neochucený sladidly nebo mlékem. Mléko blokuje funkce antioxidantů v těle a sladidla zvyšují kalorický příjem.

Dalším plusem je, že čaj ovlivňuje v těle práci s inzulinem a snižuje tak pravděpodobnost, že vás budou přepadat pocity hladu. Mezi prospěšnými látkami v čaji se nacházejí i takové, které stimulují metabolismus a proces spalování tuků. Svoji roli při hubnutí sehrává i thein, o jehož účincích už jsme mluvili. Dokáže povzbudit, aktivovat mozek i tělo a zvýšit naši výkonnost minimálně o deset procent – to se při hubnutí obzvlášť hodí.

S čajem jsme pak schopnější provozovat více fyzické aktivity a také ochotnější, protože čaj zlepšuje náladu a fyzická aktivita následně uvolňuje hormon endorfin, známý jako „hormon štěstí“.

Pu-erh a rooibos

Čaj pu-erh

Čaj pu-erh pochází ze stejného čajovníku jako čaj zelený a černý, ale pěstuje se v určitých oblastech Číny. Má specifickou kouřovou chuť, na kterou je potřeba si zvyknout, a má také specifické účinky.

Čaj je fermentovaný za pomocí ušlechtilé plísně za vysoké vlhkosti a pravidelného obracení lístků po dobu až 50 dní. Následně je sušený horkým vzduchem. Zraje i několik let. Je to jeden z mála čajů, který neobsahuje téměř žádný kofein a je tedy možné ho konzumovat v kteroukoliv denní dobu. Aktivizuje látkovou výměnu v játrech, působí bakteriostaticky, usnadňuje trávení tučných jídel a odbourávání tuků a alkoholu z krve.

Druhý zmíněný čaj - rooibos - se nevyrábí z lístků, ale z kůry čajovníku kapského. Má velice příznivé účinky na pleť- ať už je užívaný vnitřně nebo zevně. Dokonce tento čaj dokáže chránit pokožku před UV zářením, ale při pravidelném užívání a koupelích v tomto čaji byly prokázány jeho účinky na atopický ekzém a lupénku.

Rozhodně se oba zmíněné čaje hodí při očistných kůrách, protože mají velmi silné antioxidační účinky, dokonce několikanásobně vyšší, než třeba u zeleného čaje.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.