Pitný režim: Proč je ideální pít často vlažné nápoje v malých dávkách?

22. červen 2015

V horkých dnech často saháme po chlazených nápojích. Máme dojem, že jiný, než ledově vychlazený nápoj nás nemůže osvěžit. Pocit osvěžení studeným pitím je ale velmi zrádný!

Když do rozehřátého či přehřátého těla pustíte ledové pití, možná jen na chvilku ulevíte přehřátému jícnu, ale jinak tělu způsobíte spíše šok, který zablokuje metabolismus.

Naše buňky nejsou schopné zpracovat studenou vodu - tělo si ji musí nejdřív ohřát na tělesnou teplotu. To ho stojí dost energie a také času. Než je ledový nápoj připravený pro příjem buňkami, může v organismu dojít k deficitu vody a k dehydrataci.

Jistě už máte sami tu zkušenost, že po vypití studeného nápoje máte za chvíli znovu žízeň. To proto, že tělo nestihlo včas ohřát vodu a vstřebat ji buňkami. Navíc vzrostla spotřeba energie na její ohřátí a tím i potřeba tekutin.

Další komplikace způsobuje pití studených nápojů v průběhu konzumace jídla. Rozehřáté tuky se v žaludku přidáním studeného pití srazí, hrudky tuku se usadí na stěnách střev a zpomalí jejich funkci. Rozumnější a prospěšnější je tedy zapíjet jídlo vlažným čajem a v horkých dnech pít nápoje v teplotě co nejbližší teplotě těla.

Čím nejlépe tělo zavlažit?

Ideálním nápojem je čistá voda. Ve dnech, kdy jsou okolní teploty vysoké a my se více potíme, je ale vhodné zásobit tělo také dalšími prospěšnými látkami - minerály, vitamíny, cukry a pokud možno i vlákninou.

Pokud pijete minerální vody, děláte dobře, ale měli byste dát pozor na nevyrovnaný obsah minerálních látek a solí. Ten by mohl být za chvíli na závadu a zanášet nám ledviny. Stejně tak tělu neprospěje nadměrná konzumace sladkých limonád, i když trochu cukru v horkých dnech také potřebujeme.

Ideální je nápoje střídat a kombinovat - vhodné jsou ovocné a zeleninové šťávy naředěné vodou, případně zeleným nebo ovocným čajem.

Vyzkoušejte třeba koktejl, s nímž do sebe dostanete všechno co potřebujete: Smíchejte šťávu z jednoho citronu a z jednoho pomeranče, dvě lžíce medu, hrst rozdrcené máty, litr nepříliš slané minerálky a přihoďte pár rozkrájených nebo rozdrcených jahod, či jiného letního ovoce.

Ať už budete pít cokoliv, pamatujte na zásadu - pijte průběžně po doušcích, nikoliv po litrech!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio