Plísně na nohou se nezbavíte přes noc. Důležitá je hygiena a důslednost

7. květen 2015

Tentokrát se budeme věnovat problému, které je trochu choulostivý. Jde o problém nejen zdravotní, ale také estetický. Dosti lidem proto stud brání obout se v teplých dnech do otevřené obuvi. Řeč je o plísni, která postihuje chodidla a nehty. Jak k ní přistupovat?

Stejně jako u jiných potíží i tady platí, že se plísně nezbavíte přes noc. A to i přesto, že to některé reklamy na prostředky proti plísním slibují.

Mnoho z léků sice umí plísně velmi rychle zničit, ale pokud nebudete podnikat i jiné kroky, velmi rychle se plíseň zase vrátí. Navíc následky poškození nehtu jsou i po vyléčení patrné skoro celý další rok, protože než poškozený nehet odroste, trvá to devět měsíců.

Proto i když sáhnete po drahé masti na plísně, obrňte se trpělivostí a dodržujte prevenci a ničte plísně i v obuvi. Existuje na to mnoho desinfekčních sprejů, nebo můžete sáhnout po roztoku octa nebo čajovníkového oleje.

Nenoste také ponožky z umělých vláken, protože v nich se nohy snáze potí, a to je pro plísně učiněný ráj. Bavlněné ponožky se dají prát při vyšších teplotách a doporučuje se je i přežehlit - obojí pomáhá plíseň ničit.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio