Pod rukama zubních laborantek vznikají originální umělecká díla

19. listopad 2015

Zuby, které nebolí, to jsou snímatelné zubní náhrady, korunky nebo můstky. Majitelé zubních náhrad však často ani netuší, že mají v ústech originální umělecké dílo.

Každá zubní náhrada je originál. Při jejím zhotovení hraje roli každá setina milimetru. To potvrzuje i Pavel Škoda, odborný zástupce zubní laboratoře v Liberci.

„Budoucí technici, kteří se hlásí na školu, proto musí absolvovat i talentové zkoušky. Někdo to v sobě má, někdo to v sobě nemá, pro tuto profesi je to důležité, protože každá korunka je umělecké dílo, a opravdu jde často až o filigránskou uměleckou práci.“

Zubní korunky a náhrady jsou umělecká díla

Na zhotovení zubní náhrady, ať už jde o zubní můstek, korunku nebo snímatelnou náhradu, se podílejí minimálně tři lidé - zubní lékař s asistencí sestřičky a zubní laborant. Ten potřebuje nejenom model chrupu v čelisti, kde se nachází poškozené zuby, ale také model čelisti protilehlé, aby mohl určit přesnou velikost a tvar budoucí zubní náhrady.

„Zubní lékař nám také určí výšku skusu, linií úsměvu, jak se ten pacient usmívá, aby ty zuby nebyly krátké, nebo dlouhé,“ dodává Pavel Škoda.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio