Podáváte svým dětem a vnoučatům bylinky? Kdy je to vhodné a kdy ne?

22. leden 2016

Čekárny ordinací se v těchto dnech plní pokašlávajícími a posmrkávajícími dětmi. Není divu - rychlá změna počasí a radovánky na prvním sněhu přinesly své následky. Na většinu dětských nemocí z nachlazení ovšem nemusíme kupovat léky, ale můžeme sáhnout po šetrných bylinkách. Dokonce i u hodně malých dětí. Jak s bylinkami zacházet s ohledem na věk vašich dětí a vnoučat?

Bylinky můžete dětem aplikovat už od tří měsíců věku. Ovšem zpočátku jen ve formě koupelí, případně můžete pomocí rozprašovače bylinkovými odvary osvěžovat vzduch. S intenzivnější bylinnou léčbou ale nezačínejte rozhodně dříve než v šesti měsících dítěte.

Bylinkové čaje a odvary by měly doprovázet až přechod na pevnou stravu. O každé bylině si vždy nastudujte její vhodnost, protože u některých se doporučuje minimální věk 14 měsíců – patří mezi ně například šípek, pampeliška, jitrocel, a dokonce i heřmánek, který trochu nadýmá a menším dětem tak způsobuje zbytečné bolení bříška.

Důležité je také dávkování - dětem do 3 let by se měla podávat zhruba osmina dávky odvaru nebo čaje, dětem do 10 let čtvrtina a do 12 let pak polovinu dávky. Nálevy by měly být naředěné čistou vodou.

Rozhodně by se dětem neměly podávat bylinné extrakty s alkoholem a nevhodné jsou také byliny hořké a s dráždivými látkami - jsou to hlavně lékořice, pelyněk a zeměžluč.

Bylinkové koupele pomohou i hodně malým dětem

byliny, bylinky, čaj

Při kašli a nachlazení je vhodné podpořit léčbu bylinkovými koupelemi, které mohou podstupovat už kojenci od třetího měsíce věku. Do lázně můžete přidat pár kapek eukalyptového či mátového oleje, nebo do ní můžete přilít silnější bylinný odvar.

Při nachlazení, rýmě a kašli jsou vhodné odvary z tymiánu, máty nebo hřebíčku. V lázni se doporučuje pobýt 5 minut. Nejen že to má relaxační účinek, ale také pomáhá toi uvolnit a desinfikovat dýchací cesty. Navíc, pokud zvolíte nikoliv horkou, ale vlažnou vodu, pomůžete tak snížit případné horečky.

Nabízí se také forma aromaterapie - kdy se éterické oleje z máty, levandule, eukalyptu nebo čajovníku zahřívají v aromalampě, případně se naředěné vodou rozprašují po místnosti.

Bylinky pomáhající proti kašli a projevům nachlazení můžete využít i v jídelníčku: oregano, majoránka a anýz pomáhají uvolňovat hleny - tak si je při potížích přidávejte do polévek a do jiných pokrmů ve větší míře. Do dětských jídel používejte zhruba čtvrtinové množství, než byste použili pro sebe a nepodávejte takto okořeněná jídla dětem, kterým ještě nejsou aspoň dva roky.

Máta

Mít doma nasušené bylinky se vyplatí!

Pokud jste na jaře a v létě zpracovali v jakékoliv formě bezové květy či plody, sáhněte při nemoci po nich. Jak džem, tak likér i sušené květy a plody vylouhované v čaji vám uleví. Zrovna tak pomůže lipový květ, divizna, jitrocel, podběl, sléz, majoránka, máta a lékořice.

Máte-li bylinky doma sušené, můžete si z nich třikrát denně připravit odvar a můžete je i kombinovat. Do čtvrtlitru horké vody používejte zhruba jednu polévkovou lžíci bylinek.

Budete-li bylinkové odvary podávat dětem, pak do dvou let věku použijte jen jednu čajovou lžičku hotového odvaru naředěnou dvěma decilitry vody, pro děti od dvou do pěti let nařeďte dvě čajové lžičky. Od pátého roku věku se doporučuje směs deci odvaru a deci čisté vody a samotný odvar mohou bez obav konzumovat děti po dvanáctém roku.

Nikdy ale nepodávejte bylinkové čaje jen tak na chuť, nebo déle než dva týdny a vždy s nimi řešte jen konkrétní problémy. Tělo by si jinak příliš zvyklo na účinné látky, které by pak nezabíraly, když budou potřeba.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio