Podbořany na Žatecku se o víkendu změní ve středověké bojiště

30. leden 2015

Šestitisícové Podbořany se v sobotu 31. ledna rozrostou o stovky středověkých bojovníků a také stovky diváků. Po loňské pauze se prostor za koupalištěm opět stane bitevním polem. Zimní bitva Podbořany 2015 proběhne již po jednadvacáté, letošní příběh bude zasazen do období gotiky a pořadatelé očekávají účast 200 až 400 bojovníků.

Organizátoři už mají prakticky všechno hotové, s přípravami začali už minulý víkend. Tvrz je postavená, stojí také všechny kulisy, bude tedy o co bojovat, bude tu určitě i co hořet a tak jediné co chybí je zimní atmosféra. Podbořany jsou totiž prakticky bez sněhu.

Akce začíná v 10 hodin, kdy městem projde středověký průvod. Bojovníci vyrazí od tělocvičny přes sídliště na náměstí, kde bude průvod zakončený ukázkami soubojů a tanců.

Ve 13 hodin se začne válčit nanečisto, na tento čas pořadatelé stanovili nácvik bitvy. Bojovníci se dozvědí své úkoly a také už bude jasné, kolik přesně jich dorazí. Počet se odhaduje mezi 200 až 400, účast ovlivní určitě počasí a také řádící chřipky. Kromě českých rytířů by měli dorazit také jejich kolegové ze Slovenska, Polska a Litvy.

Vlastní bitva začne zítra odpoledne s úderem 15 hodiny. Vrátíme se o 600 let zpět, kdy byl v daleké Kostnici pro pravdu svojí upálen Mistr Jan Hus a 4 letech umírá také nešťastný král Václav IV. Jeho smrtí se otevírají stavidla násilí a bojů všech proti všem, mezi vyznavači kalicha proti pánům věrným víře katolické.

Jak trnitý byl život bojovníků se zítra přijďte podívat do Podbořan, kde nebude chybět ani středověké tržiště s ukázkami dobových řemesel.

Spustit audio