Podzim na draka? Proč ne, vraťte se do dětství a vyrobte svým ratolestem létající radost

26. září 2016

S podzimem přichází počasí na draka. Nižší teploty, více srážek a bujnější povětří. Divoký vítr alespoň vybízí k oblíbené podzimní činnosti – pouštění papírových draků. Můžete samozřejmě koupit už hotového, ale není nad to si připomenout mládí a také předat svůj um další generaci.

Draků existuje celá řada. Od jednoduchých ve tvaru diamantu či psaníčka, přes složitější krabicové až po vrcholné čínské draky.

Výroba draka? Potřebujete pár propriet plus trpělivost

Pro jistotu si výrobu jednoduchého papírového draka připomeneme. Potřebovat budeme dvě tenká dřívka, ideálně o síle 4x4 mm, hedvábný papír, nit, provázek, lepidlo, krepový papír na ocas a také tužky a pastelky na řádné ozdobení draka.

„Ve dvou třetinách jedné lajsinky překřížíme druhou, spojíme, aby to bylo pevné, a po obvodě konstrukce natáhneme provázek,“ popisuje první kroky výroby jednoduchého draka Michal Veřtát. Pak už stačí konstrukci potáhnout jemným papírem, který si vystřihneme tak o dva centimetry větší než je základ draka, přehneme a zalepíme.

Poměřte dračí síly 1. října v Českém ráji!

„Důležité je draka vyvážit na nitích vedoucích z jednotlivých rohů tak, aby vůbec létal. Do jejich zkřížení připevníme konec klubíčka nitě nebo silonu na pouštění a nesmíme zapomenout na ocas,“ dodává Michal Veřtát, který vás zve vyzkoušet ručně vyrobené draky i jejich létací schopnosti 1. října na Drakiádu pod Michovkou nedaleko Besedických skal v Českém ráji.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.