Pohyblivý Fialův betlém můžete vidět až do Štědrého dne na chomutovském náměstí!

5. prosinec 2014

Betlémy patří k symbolům blížících se vánoc. Muzea i města se předhánějí, kdo vystaví betlém větší, nápaditější, originálnější. Dokonce se pořádají betlémy živé. My vám teď představíme betlém se 254 figurkami, který je k vidění v Chomutově.

Pohyblivý Fialův betlém jste mohli vidět po celý rok v Muzeu čarodějnic v Kadani, ale letos, v době adventní, se přestěhoval do Chomutova.

Obdivovat můžete 254 figur a figurek – třeba kuchařku, jak válí těsto, kominíka, hasiče a různé řemeslníky a jejich nářadí, dokonce i otevírací kadibudku, najdete i scénu z filmu na samotě u lesa – děda Komárek řeže dříví a samozřejmě nechybí ústřední scéna s Jezulátkem a třemi králi, kteří nesou dary.

Fialův betlém - detail

Rozpohybovaný Fialův betlém můžete vidět na chomutovském náměstí do 23. prosince, na Štědrý den tu bude k vidění i betlém živý.

Pro milovníky betlémů a lidové řezbářské práce máme ještě jednu dobrou zprávu – celoročně je v Oblastním muzeu v Chomutově k vidění jiný betlém Josefa Fialy, rovněž pohyblivý - ten má dokonce 444 figurek!

Spustit audio