Populární hra pexeso slaví letos padesát let. Hrají ho stále nejen senioři, ale i děti

17. březen 2015

Letos slaví padesáté výročí jedna z nejoblíbenějších českých her - pexeso. Název vznikl z tehdy populární soutěže na Libereckých výstavních trzích s názvem Pekelně se soustřeď, kde se odhalovaly dvojice podnikových značek. Pexeso hrají ještě po padesáti letech od jeho vzniku nejen malé děti, ale i jejich prarodiče.

„Co si vzpomínám, tak to bylo takové překvapení, že tady nějaká taková hra je. Postupně získávala velikou oblibu,“ vzpomíná bezmála 80letá Eva Zákorová. Na úplně první pexeso si sice nevzpomíná, ale doma ho hráli společně s dětmi.

„Děti ho hrály s námi, ale které bylo první, to si nevzpomínám. Je pravda, že tam byly výjevy z pohádek nebo zvířátka.“

Eva Zákorová přidává historku, která není nepodobná těm, kdy si hráči karet takzvaně cinknou karty, aby poznali její hodnotu.

„Mám vánoční zážitek, kdy manžel podezříval syna, že si ohnul růžek, aby poznal, co tam je za obrázek. Asi to nebyla pravda, ale tatínek se hrozně rozzlobil.“

Čtěte také

Pro starší generaci zůstává pexeso neodmyslitelnou součástí jejich života i výchovy jejich dětí. Jak to ale mají dnešní děti? S čím si vůbec hrají?

„Já si hraju s králíkem a Monopoly.“ „Já mám rád postavičku krtka.“ Svěřují se tříletý Matýsek a šestiletý Dominik, sourozenci, kteří mají plný kufřík nejrůznějších balíčků s pexesem.

Kluci pexeso znají a není nic výjimečného, když si ho zahrají. Nechybí pexeso s krtečkem, kočkami, zvířátky i Hurvínkem. Podle sourozenců vyhrávají oba. Pravdou je, že Matýskovi to jde dobře.

Tatínkem obou chlapců je Michal Lodin, který si také jako kluk užíval s typickou českou hrou.

„Jako malý jsem ho hrával. Teď si to zkouším s klukama. Já si myslím, že ta hra se přenáší z generace na generaci. Někde mají kluci pexeso, co jsem měl já jako kluk.“

Hra pexesa bude asi v každé rodině stejná. „Začínáme klasicky a končí to tak, že nejmenší otáčí úplně všechno. Nejdřív se samozřejmě rozloží kartičky do pravidelného čtverce. Při třetí hře už hodí karty na hromádku a končí to tak, že otáčí jenom kluci a já to vzdávám. Kluci hrajou dál a pak se akorát perou o to kdo má víc karet a kdo vyhrál.“

Spustit audio