Poradna: Jak dobít mobil v přírodě?

28. květen 2014

Každý, kdo vlastní chytrý dotykový telefon, vám bude dlouze a s nadšením vyprávět, co všechno takové zařízení umí. Zeptejte se ho ale na baterku a zaručeně mu zkazíte náladu. Jak se dají tyto šikovné, ale na energii náročné přístroje dobíjet?

Největší bolístkou dotykových telefonů jsou baterie. Výrobci samozřejmě nechtějí, abychom v kapsách nosili rozměrné cihly, a tak volí většinou kompromis.

Telefon s takovou baterií vydrží při častějším používání jeden den a každou noc ho musíme nechat nabít. To ale může být problém někde na výletě v přírodě nebo při dobrodružné cestě mimo civilizaci.

Možnosti tu jsou - akumulátory, solární nabíječky...

Existuje několik systémů, které vám telefon dobijí. Už i v potravinách, na stojanu značkových baterií, najdete speciální akumulátory, které předem nabijete, a pak už jen energii přetáhnete do zařízení - k akumulátoru se totiž dají připojit nejen mobily, ale třeba i navigace, fotoaparáty nebo MP3 přehrávače.

Vybitý akumulátor pak ale musíte schovat a opět hledat zástrčku. Tento problém zase řeší solární nabíječky. Panely, které mění světlo na proud, jsou většinou připojené opět na akumulátor a ten pak dobije telefon.

V praxi to vypadá tak, že si na výletě přiděláte solární nabíječku třeba na ruksak, který celý den nosíte a večer nabíjíte slunečním proudem telefon.

I když vám výrobci budou tvrdit, že na solární nabíječku stačí jen denní světlo, moc tomu nevěřte. Na mechanické nabíječky s kličkou rovnou zapomeňte – i po několika hodinovém točení nestihnete blízkým do telefonu ani říct jak je na výletě krásně.

Chemické nabíjení? Nejlepší, ale drahé

Nejslibněji proto zatím vypadá systém, který se brzy objeví na trhu, a který pro dobití mobilu nepotřebuje ani sluníčko a ani vaší ruku. O vše se totiž postará chemický proces. Do vody, která je všude, dokonce i znečištěné nebo mořské, přimícháte silicit sodíku. Malá krabička, ve které dochází k chemické reakci, pak dodává 10 hodin energii na dobití čehokoliv, co připojíte.

Vypadá to jednoduše, má to ovšem jedno ale - cenu. V případě akumulátoru dáte několik stokorun, za solární nabíječku kolem 2000 korun. Nabíječka na vodu má stát necelých 200 euro, tedy zhruba 5000 korun. Náhradní kapsle se silicitem sodíku pak asi padesátikorunu. Věříme ale, že si tahle novinka příznivce najde.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.