Poradna: Jak vybrat kuchyňský nůž?

31. březen 2014

Kuchyňský nůž je věc, kterou používáme denně. I přesto se občas necháme zlákat "supervýhodnou" nabídkou a doma pak máme nekvalitní sadu nožů. Jak poznat a vybrat správný nůž?

Práci v kuchyni si hodně usnadníme tím, že přestaneme používat jeden nůž na všechno.

Na pečivo, hlavně na to čerstvě upečené nebo třeba na toastový chléb, použijeme nůž s delší pružnou čepelí a vroubkovaným ostřím.

Hlavním a nejkvalitnějším nožem by měl být takzvaný kuchařský, někdy se mu také říká šéfkuchařův. Vypadá trošku jako sekáček s širokou čepelí, je těžší, vyvážený a rukojeť je umístěna tak, aby nám klouby prstů nenarážely při krájení o plochu. Takový nůž se používá hlavně na maso a třeba čerstvě nasekané bylinky přeneseme na široké čepeli.

Krátké nožíky jsou vhodné na ovoce a zeleninu a dlouhé s úzkou čepelí na vykosťování.

Sýry krájíme nožem, který má díry v čepeli a na konci vidličku. Ostří tohoto nože je opatřené jemnými zoubky.

Existují ještě speciální nože na ryby nebo takzvané karblovací nebo ozdobné nože na zeleninu. Bez těch se ale v kuchyni obejdete.

Aby vám nože dlouho vydržely, musíte se o ně správně starat. V šuplíku se může ničit ostří a tak je lepší používat magnetickou lištu nebo dřevěný špalek.

Umělohmotná rukojeť nemusí vždy znamenat, že jde o nekvalitní nůž. I profesionální nože za několik tisíc jí mají, aby se mohly mít v myčce - té bychom ale doporučovali se raději vyhnout, zvlášť je-li rukojeť nože ze dřeva. Nejlepší nůž hned po použití omýt usušit a uklidit. R

eklamní masáž v nás před pár lety vyvolala pocit, že není nic lepšího než keramické nože. Pravdou je, že ostří sice vydrží déle, ale nabrousit ale keramický nůž není jednoduché. Na ovoce a zeleninu jsou na druhou stranu ideální. Neničí totiž vitamíny a enzymy.

Při koupi buďte ale opatrní a sáhněte raději po zavedených značkách. Asi málo kdo z nás totiž pozná kvalitní nůž na první pohled. Napovědět může cena. Celá sada nožů za 500 korun je rozhodně podezřelá. Když vezmete nůž do ruky, měli byste mít pocit, že držíte kus železa.

Nakonec jedno doporučení. Chcete-li mít nože dlouho ostré, rozhodně nekrájejte na módních skleněných či keramických prkýnkách.

autor: Milan Král
Spustit audio