Poradna pro spotřebitele: Jak vybrat sušičku prádla?

11. březen 2014

Sušička prádla už dávno není domácí spotřebič určený jen bohatým. Jestli vás dřív odrazovala cena a energetická náročnost, možná teď změníte názor.

Domácnost bez pračky si dnes už asi těžko dokážeme představit, proč bychom si ale měli pořizovat sušičku? Prádlo nám nevisí po bytě a po vyndání se už většinou nemusí žehlit.

Dříve byla překážkou pořizovací cena, o sušičce se mluvilo také jako o největším žroutu elektrické energie. To už dnes ale neplatí!

Na trhu se dá ještě narazit na takzvané odtahové sušičky. Těm bychom ale radili se velkým obloukem vyhnout. Sice jsou velmi levné, nejlevnější pořídíte už za zhruba sedm tisíc, jejich spotřeba je ale tak vysoká, že se časem koupě pěkně prodraží. Navíc potřebujete nějaký vývod z místnosti, kde taková sušička stojí, abyste nakonec neměli, třeba z koupelny, parní saunu.

Dobrou zprávou je, že v nabídce prodejen s elektronikou i v e-shopech jsou většinou už jen kondenzační sušičky. To je zařízení, které ohřátý vzduch drží uvnitř a voda, která se odpařuje z vypraného prádla, kondenzuje buď do vestavěné nádržky, nebo vývodem do odpadu jako u praček.

Tento druh sušiček pořídíte už od zhruba devíti tisíc korun a přitom zde není problém najít energetickou třídu A.

Jestli ale budete přemýšlet ekonomicky, podíváte se po kondenzačních sušičkách s tepelným čerpadlem. Tam už se totiž dají najít modely s energetickou třídou A+++. Takový pomocník vám ročně ušetří hezkých pár stokorun a vyšší pořizovací cena se vám vrátí během pár let.

Ceny sušiček s tepelným čerpadlem začínají zhruba na dvanácti tisících, počítejte ale s tím, že si připlatíte například za osvětlení uvnitř bubnu, odvod vody do odpadu a čidla, která například kontrolují, jak je prádlo usušené a tím zkrátí dobu programu a ušetří energii.

Dobře vybavená, značková sušička, která vám nezvedne účty za elektřinu, se tak dá koupit od patnácti do dvaceti tisíc. Nakonec ještě dva tipy: ušetřit se dá i tak, že třeba v zimě sušíte při otevřeném okně. A vodu z nádržky nalijte místo do odpadu do žehličky - je totiž zbavená minerálů.

autor: Milan Král
Spustit audio