PORADNA: Vyplatí se vám zateplit váš dům? Spočítejte si to!

22. říjen 2014

Kdo má dům a chce ušetřit za vytápění, často volí cestu zateplení domu. Ne vždy je to ale cesta nejlepší. Někdy je vhodné zamezit únikům tepla jinak. Existuje totiž způsob jak změřit, ve kterých místech budovy uniká teplo nejvíc.

Kdy budovu zateplit a kdy se to nevyplatí? To je otázka, která trápí nejednoho majitele. A tak zatímco u panelové výstavby se odborníci přiklánějí k jednoznačnému ANO, u historických budov zase k jednoznačnému NE - zateplení změní vzhled budovy a taková budova by nepůsobila hezky.

U rodinných domků jednoznačná odpověď není. Podle Ing. Víta Kleina, energetického specialisty, může orientačně napovědět následující výpočet. Potřebujete znát: kolik zaplatíte ročně za vytápění a kolik m2 má plášť vašeho rodinného domku.

Výpočet:
Plochu pláště budovy v m2 vynásobíme 2 200 Kč (průměrná cena zateplení za m2 včetně DPH) a dostaneme náklady na zateplení (orientační částka, kolik bude stát zateplení budovy)20 - 25 % nákladů na vytápění se po zateplení ušetří, tzn. 1/5 až 1/4 z ročních nákladů na vytápění = roční úspora (pro zjednodušení budeme počítat s úsporou 20 %)náklady na zateplení budovy vydělit roční úsporou = za jakou dobu se nám vložené peníze do zateplení vrátí (bez započtení inflace)
Příklad:
Plocha pláště budovy má 40 m2, ročně zaplatím 30 000 Kč za vytápění. Zateplení budovy bude stát 88 000 Kč ( 2 200 Kč x 40 m2 ). Roční úspora je 6 000 Kč ( 20 %, tj. jedna pětina z ročních nákladů na vytápění, 1/5 z 30 000 Kč ). Prostá doba návratnosti 88 000 / 6 000 = 14,7 let. Bude trvat téměř 15 let, než se nám peníze investované do zateplení vrátí (bez posouzení vlivu inflace).

Tak už víte, zda budete zateplovat váš dům nebo ne?

autor: Veronika Dašková
Spustit audio