PORADNA: Zdravé spaní dělá nejen dobrá postel

4. listopad 2014

Zdravé spaní dělá nejen dobrá postel, rošt, matrace a polštář. Víte například, jak vysoko mají mít starší lidé postel, aby se jim z ní dobře vstávalo?

Zdravé spaní dělá dobrá postel, rošt, matrace a polštář. Dobrý polštář musí mít správnou výšku a přiměřenou tvrdost. Čím má člověk ramena širší, tím vyšší polštář je vhodné zvolit. Neměl by být ani příliš měkký, ani příliš tvrdý, aby nevytvářel protitlak.

Matrace jsou dobré z přírodního latexu. Požadavkům na dobré spaní vyhoví i taštičková pružinová matrace. Moderním trendem je systém dvojitého roštu z 80 lamel krytý futonem - libovolně se nastavuje tuhost podle váhy člověka, funguje dobré proudění vzduchu a systém má téměř neomezenou životnost.

Oblibu získávají i polohovací postele, ve kterých si můžete přizvednout hlavu nebo nohy. Pomáhají například astmatikům nebo lidem trpícím křečovými žilami, velmi vhodné jsou i pro vozíčkáře.

Vhodnější je ale pořídit si ne mechanické, ale alespoň dvoumotorové polohování. V základní výbavě vyjde kolem 6 000 korun.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio