Poslední mohykán foukaných skleněných figurek zatím marně hledá nástupce

4. únor 2015

Kdysi velmi rozšířené skleněné foukané figurky, které vznikaly na Železnobrodsku, živí už přes dvě desetiletí zřejmě jenom jednoho skláře. Karel Sobotka z Těpeř u Železného Brodu je posledním mohykánem oboru. Koncem roku 2013 získal republikový titul Živnostník roku. Povědomí o figurkách se díky tomu zlepšilo, ale svého nástupce Karel Sobotka zatím marně vyhlíží.

Kdo by čekal, že titul Živnostník roku přinesl Karlu Sobotkovi finanční úspěch, ten by se mýlil. Pravdou ale je, že se lidem dostal víc do povědomí termín železnobrodská foukaná figurka. Věhlas těchto ozdob totiž po sametové revoluci upadl, a tak zůstal Karel Sobotka jediným, kdo se jejich výrobou živí.

Karel Sobotka při práci

Jak ale přiznává, na nástupce zatím čeká marně. Zájem by sice byl, ale problémem jsou peníze.

„Bylo tu pár rodičů, že by mi sem dali dítě. Říkám, to není problém. V Železném Brodě je sklářská škola a ke mně by mohlo chodit na praxi. Nebo v Jablonci je učiliště. Pak ale zůstává problém, kdo to bude platit. Ten človíček zkazí rozhodně kil skla denně a to je dnes 400 - 500 korun. Ato já si nemohu dovolit platit každý den. A když se rodiče dozvědí, že tohle by měli platit sami, tak každý z toho vycouvá,“ vysvětluje smutně Sobotka.

Pokud chcete nahlédnout do jeho dílny, můžete. Stačí se telefonicky objednat.

Spustit audio