Potápěčský speciál pro hasiče se nepotápí, ale vozí potápěče

11. červenec 2017

Auto vypadá jako taková velká dodávka nastříkaná na červeno. Výjimečné je svým vybavením, což tvoří běžná potápěčská výbava, ale i potápěčský oblek z kaučuku, který nerozpustí ani kyselina nebo louh. Takže hasiči – potápěči se můžou potápět i v kontaminovaných vodách, aniž by ohrozili své zdraví.

Zmíněnou speciální kombinézu poznáte na první pohled: je mnohem silnější, než kombinézy ostatní. Také používané přilby jsou různé, podle toho, v jakém prostředí se potápěč pohybuje.

Naše otázka, jestli se potápěčské auto umí potápět, hasiče – potápěče Pavla Veverku opravdu pobavila: „ Můžeme to vyzkoušet. Ne, je to auto určené pro 6 lidí, kteří tam mají kompletní věci pro potápění a vše, co potřebují pro práci pod vodou. To jsou činnosti jako vyhledávání osob, vyzvedávání věcí, technické zásah, uzavírání různých armatur a prostě co je potřeba.“

Každý hasič – potápěč je „v akci je připoutaný k autu“ svazkem spletených pestrobarevných hadic. Modrá, ta mu přivádí pod vodu vzduch. Červená představuje komunikační kanál. Prostřednictvím něho je potápěč v kontaktu s operátorem v autě. Žlutá hadice zajišťuje to, že posádka auta, která poskytuje podporu potápěči ze země, v každém okamžiku ví, v jaké hloubce se potápěč právě nachází.

Každá z hadic měří 50 metrů, a výrobce dovoluje připojit dvě hadice k sobě. Dosah potápěče by tak měl být 100 metrů. Ale to by samozřejmě platilo jen tehdy, kdyby auto stálo těsně u vody a potápěč se pohyboval jen na hladině.

Potápěčský speciál HZS Královéhradeckého kraje

Potápěči se nepotápějí „na kyslík“, ale na vzduch, zrovna takový, jaký dýcháme my na souši. Při tomto druhu potápění mohou sestoupit zhruba do 40 metrů. Každý člověk má ale tuto hranici nastavenou jinak, záleží na jeho těle, jak na hloubku ponoření reaguje. Někteří zvládnou bez motání hlavy a jakoby „stavu opilosti“ ponoření až do těch 40 metrů, pro jiné potápěče je to bezpečné jen do 30 metrů. Čím větší hloubka, tím vzduch pod vodou víc „omámí“.

Pod vodou potápěči vydrží, jak dlouho potřebují, protože dálkový přívod vzduchu je zásobuje nekonečně dlouho. Auto totiž obsahuje také kompresor, takže případný nedostatek vzduchu pro potápěče řeší ostatní „dofouknutím“ zásob. Potápěči si samozřejmě si nesou také láhve na zádech, tak jak to u hasičů známe – ty ale slouží jen jako rezerva, tj.pojistka pro to, aby se potápěč bezpečně vynořil, kdyby nastala nějaká krizová situace.

V republice jsou tato speciálně vybavená auta pouze dvě: v Hradci Králové a v Olomouci. Působí ale po celé republice. To znamená, že když bude potřeba speciální zásah třeba v Ústeckém kraji, jedno, druhé, anebo obě auta dorazí na místo určení a tam hasiči – potápěči odvedou svoji práci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.