Potřebujete dioptrické brýle? Nechte si poradit!

6. listopad 2013

Redaktorce Evě Bucharové předepsal očař její první brýle na čtení - půl dioptrie na každé oko. Vydala se proto za optikem, aby jí doporučil vhodná skla i obroučky.

„Rozhodně bych doporučil tvrzené plastové čočky, odolné proti poškrábání...“ říká optik Jiří Formánek a dodává, že čočky ze skla se ještě sice dělají, ale kvůli váze se od nich přechází k platovým.

Cena jedné plastové čočky se pohybuje od 200 korun výš, skleněné čočky dostanete na předpis a hradí je pojišťovna.

Čočky mohou mít různé úpravy – od antireflexní vrstvy přes hydrofobní úpravu až po výše zmiňovanou ochranu proti oděru.

„Rozhodně nedoporučuji čistit brýle nasucho – vždy minimálně pod tekoucí vodou. Nikdy byste je také neměli pokládat sklem dolů a vždy byste si také měli nasazovat brýle obouruč...“ vypočítává optik nejčastější chyby, kterých se lidé při používání brýlí dopouštějí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.