Potřebujete rychle cestovní pas? Připravte si 4 tisíce

13. červen 2016

Začíná čas dovolených. Někteří z nás na poslední chvíli zjistí, že ztratili cestovní pas, končí jeho platnost, v horším případě je propadlý. Městský úřad ve Frýdlantu na Liberecku teď stále častěji navštěvují lidé, kteří žádají o takzvaný rychlopas. Jsou překvapení, že není hotový do druhého dne jako v minulých letech. Rychlopas zdražil a na jeho vydání si zájemce musí počkat šest pracovních dní.

K vystavení takzvaného rychlopasu je potřeba přinést s sebou starý prošlý pas i platný občanský průkaz. „Nabereme novou žádost, kterou zadáme do počítače a posíláme do Prahy,“ popisuje Alena Švejdová z Městského úřadu ve Frýdlantu.

Ještě vloni byla výroba pasu trošku jiná. „Dřív jsme klienta poslali do čekárny a za hodinu jsme pas vyrobili, ten starý pas ale neměl žádné biometrické prvky,“ vysvětluje úřednice. S novým pasem, který má zmíněné biometrické prvky, už můžete cestovat takřka po celém světě.

Výroba rychlopasu, který vám dodají do šesti dnů, zaplatíte 4 tisíce korun pro dospělého, 2 tisíce za rychlopas pro dítě. Za vyhotovení pasu se standardně platí 600 korun, 100 korun za pas pro dítě.

autor: Eva Malá
Spustit audio