Pravidla pro bezpečné cestování

28. květen 2013

Možná jste se rozhodli, že na letošní dovolenou dojedete vlastním autem. Jestli sebou berete i malé děti, je určitě dobré se na cestu připravit předem a při jízdě pak dodržet několik pravidel...

Možná jste se rozhodli, že na letošní dovolenou dojedete vlastním autem. Jestli sebou berete i malé děti, je určitě dobré se na cestu připravit předem a při jízdě pak dodržet několik pravidel...

Před delší cestou je lepší nechat v dobrém servisu zkontrolovat auto. Myslete také na všechny pojištění a potřebné doklady včetně telefonních čísel na asistenční služby, kdyby se něco stalo.

Od minulého roku musí mít každý svůj pas, tedy i děti. V rámci Schengenského prostoru vás na hranicích sice nikdo kontrolovat nebude. Po běžné kontrole na ulici ovšem strávíte den na služebně, než se zjistí, že jsou vaše děti opravdu vaše.

Dopředu je také dobré připravit itinerář cesty a naplánovat přestávky - například na zajímavých místech. Děti by si po dvou, maximálně třech hodinách, měly udělat půlhodinovou přestávku a samozřejmě se pořádně protáhnout nebo proběhnout.

Špatné nemusí být fastfoody, tedy restaurace rychlého občerstvení. Ne kvůli jídlu, ale kvůli tomu, že u nich bývají dětská hřiště, kde děti nahromaděnou energii vybijí. Řidič si tak mezi tím dá třeba kafe.

Při vymýšlení časového plánu myslete i na přestávky, ať nejste ve stresu. Sebou zabalte dostatek vody na omytí sebe i auta, nezapomeňte na dečku, až se večer ochladí, abyste spící dítě mohli přikrýt. Přibalte také nějaké stínítko. Vašeho potomka nebudou budit světla s protijedoucích aut.

Důležitá je také lékárnička a samozřejmě dostatek jídla, pití, různých pochutin a hlavně to, co při cestě zabaví vaše děti. Předem varujeme před hračkami, které vydávají zvuky a dokola hrají stejné melodie. Ty na klidu řidiče rozhodně nepřidají.

Děti určitě zabaví kreslení, pohádky na přenosném DVD nebo na tabletu, kde je ke stažení i velká spousta her pro nejmenší. Na internetu jsou k nalezení i slovní hry, do kterých se při cestě zapojí všichni.

Než přiděláte dětské sedačky (bezpečnější jsou ty, ve kterých dítě sedí v protisměru), dejte pod ně starou deku nebo prostěradlo. Děti prostě drobí a rozlévají pití. Zkazit si dovolenou myšlenkami, jak vyčistit ten flek od koly na zadní sedačce rozhodně nechcete.

Na závěr doporučujeme ještě CD s vážnou hudbou na uklidnění. Na cestu je dobré vyrazit na noc - silnice jsou klidnější a děti hodně času prospí. Tak tedy šťastnou cestu!

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.