Před klíšťaty se musíte chránit, i když jste očkovaní!

30. duben 2015

S přibývajícími teplými dny se zvyšuje i aktivita hmyzu. Mušky, komáři a klíšťata nejen že nám jsou nepříjemní, jejich štípnutí nám může způsobit i zdravotní potíže. Od komárů v našich končinách nic moc nebezpečného nehrozí. Ale třeba klíšťata bychom si měli držet od těla dál.

Klíšťata jsou asi největším přenašečem nákaz u nás. Klíšťová encefalitida, lymská borelióza, tularemie, anaplazmóza - tím vším nás může klíště ohrozit.

Bylo by nemoudré myslet si, že stačí zaplatit si sérií očkování a budete s klíšťaty v pohodě. Hodně lidí podléhá mylnému dojmu, že dotyčné očkování je „proti klíšťatům“ a tudíž na něj klíště nevleze.

Omyl! Dostupné očkování je pouze proti klíšťové encefalitidě. Klíště se do vás klidně zakousne a může vás nakazit třeba boreliózou, proti které vakcína zatím neexistuje. Proto je dobré se proti klíšťatům chránit i jinak.

Základem je vhodný oděv pro pobyt v přírodě – pevná obuv, dlouhé nohavice a rukávy. Vyzkoušet můžete i homeopatika, která se užívají hlavně po kousnutí hmyzem. Ale existuje mnoho referencí, podle kterých tato léčiva působí i preventivně. A samozřejmě používejte repelenty - ať už chemické nebo přírodní.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.