Překvapte návštěvu – naservírujte jí muďoul

21. září 2016

Tipněte si, co je to muďoul? Mazlivá přezdívka? Nadávka? Přítulné zvířátko z jihovýchodní Asie? Samá voda… Moc vám asi nepomůže ani latinský název Asimina triloba. Nejlepší představu dá lidový název muďoulu – banán severu.

Muďoul je ovoce, které roste zejména na Floridě, ale zasahuje i do severnějších končin. První písemná zmínka o něm je z roku 1541. V roce 2009 dokonce získal oficiální statut Ovoce státu Ohio.

Muďoulům se daří i v české kotlině. Jde o rostlinu podobnou malé jabloni, která roste poměrně pomalu a není náročná na prostor, zato si potrpí na dostatek slunce a má ráda vlhčí, dobře hnojenou půdu.

Muďoul, latinsky Asimina triloba, známý též jako banán severu

„Důležité je nezasahovat do kořenů, nepřesazovat, neobrývat,“ radí Ondřej Pražák ze Zahradnictví Droždín.

První tři zimy je lepší muďoul zakrýt, spíš pro jistotu. Do tří let se můžeme dočkat plodů – pokud jste zakoupili roubované sazenice. Pokud máte sazenice – semenáčky, trvá to o něco déle a je zapotřebí mít dva jedince, takový muďoul totiž není samosprašný.

Plody muďoulu s výrazně žlutou dužinou jsou lahodné, chuťově připomínají mango a banán nebo ananas a banán. Dozrávají na podzim, zralost napoví měkkost dužiny.

Výnos z desetiletého stromku může být kolem 15 kilogramů plodů. Konzumují se zasyrova, nejsou vhodné na skladování.

Spustit audio