Při focení mi zamrzal objektiv, říká autor vítězné fotky

19. říjen 2012

Výstavu nazvanou Zaostřeno na Jizerky si až do konce října můžete prohlédnout v libereckém centru Babylon. Je sestavená ze třiceti fotografií, které vybrala porota ve druhém ročníku stejnojmenné soutěže. Kalendář, který v rámci soutěže vznikl, přispěje k obnově Jizerských hor.

Vítězem letošního ročníku se Jan Strakoš z jabloneckého fotoklubu Balvan. Amatérský fotograf Jizerské hory miluje a chodí do nich za každého počasí. Pořízení oceněné fotografie podle něj nebylo jednoduché.

„Když letos byly velké mrazy a padaly teplotní rekordy, fotil jsem na Jizerce na Velké Jizerské Louce. Tam jsem si sáhl na dno co se týče teploty, protože bylo mínus 35 stupňů. Měl jsem na sobě jenom běžkařské oblečení, abych se nezpotil po cestě, takže jsem při focení opravdu promrznul . Odcházela i technika. Vybíjely se baterky, neostřily objektivy ,“ vzpomíná fotograf.

Všechny oceněné fotografie tvoří nástěnný kalendář na rok 2013. Kdo si ho koupí, přispěje na obnovu Jizerských hor, říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, která fotografickou soutěž pořádala.

„Výtěžek z prodeje kalendářů pomůže našemu projektu na podporu výsadby původních druhů dřevin do Jizerských hor. Vysadíme 90 tisíc sazenic na 331 hektarech. Jedná se převážně o duby, buky a jedle,“ uvedl Petrovský.

Výstava Zaostřeno na Jizerky bude k vidění v libereckém centru Babylon do konce října, pak se přesune do libereckého obchodního domu Fórum.

Spustit audio