Připravte si vitamíny na zimu - naložte si vlastní zelí!

2. říjen 2014

Domácí kysané zelí je cenným zdrojem vitamínu C. To už věděly naše babičky. Pokud si ho ale chcete připravit sami, je teď ten správný čas!

Nakládání zelí prý není vůbec složité. Stačí ho naložit do dobře vymytého soudku nebo do čistých sklenic, přiklopit víčkem a nechat kvasit.

Kdo ale není líný, může zelí nejdřív našlapat, prosolit a prokmínovat, přidat nějakou tu cibuli a pak teprve napěchovat do kameninového hrnce tak, aby bylo zelí bez přístupu vzduchu. Přibližně za šest týdnů je zelí vykvašené.

Nejenže domácí kysané zelí chutná lépe. Je také zdravější a navíc ušetříte!

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.