Přívěsný vozík - pomocník cestovatelů, zahrádkářů a chovatelů. Jak vybrat ten správný?

7. červenec 2015
Jak správně nakupovat

Přívěsné vozíky za osobní automobil mohou být velkým pomocníkem pro cestovatele, zahrádkáře nebo chovatele, ale také velkým zdrojem starostí, když si vyberete špatně. Vybírejte podle toho, jaké máte auto, řidičské oprávnění a jakou chcete kvalitu.

Hlavní roli při výběru hraje účel, k jakému budete vozík využívat. Je nutné zároveň přihlédnout k tomu, kolik utáhne vaše auto, jestli máte příslušné řidičské oprávnění a jak budete přívěs garážovat.

Budete v něm přepravovat zavazadla na dovolenou, nebo štěrk a písek na stavbu? Bude vám sloužit pro převážení strojů, nebo pro přepravu zvířat? Na tom totiž závisí volba velikosti vozíku, ale i jeho konstrukce, případně typu nástavby a materiálu včetně upevnění plachty.

„Přívěsy se obecně dělí na hobby a profesionální,“ vysvětluje Zdeněk Ludvík ze společnosti, která přívěsy pronajímá a prodává. „Rozdíl poznáte pouhým okem. Když vozík postavíte na zadní čelo (vozík je vlastně vzhůru nohama), vidíte rám z ohýbaného dvoumilimetrového plechu. Podlaha obyčejně nebývá z kvalitní vodovzdorné dřevotřísky. Profi přívěs má svařovaný rám a podlaha je tvořena kvalitní vodovzdornou překližkou.“

Rozhoduje i cena. Ta se pohybuje v rozmezí jedenácti až patnácti tisíců korun. Podle Zdeňka Ludvíka je ovšem největší chybou kupujících výběr pouze s ohledem na cenu: „Pokud nemáte možnost přívěs garážovat a pořídíte „hobbík“, který vám bude stát venku na slunci, dešti a sněhu, tak za rok je prý nepoužitelný, neexistence rámu udělá svoje.“

K jakému osobnímu autu chcete přívěs připojit?

Malé přívěsy mají celkovou povolenou hmotnost do 750 kilo, velké nad tento limit. Každý kupující by se měl podívat do technického průkazu svého auta, jakou povolenou hmotnost může za svým autem tahat. Jednoznačně o tom hovoří vyhláška 341/2014 Sb. Je rozdíl v tom, jestli je přívěs bržděný nebo nebržděný. Platí, že za stejným autem smíte tahat větší hmotnost, je-li přívěs bržděný. To je důležité u malých vozíků. U těch větších je běžné, že všechny přívěsy nad 750 kg jsou dnes bržděné.

Chcete-li ale tahat přívěs o celkové hmotnosti nad 750 kg, zkontrolujte si řidičský průkaz. Ačkoliv malý přívěs můžete tahat pouze s řidičským oprávněním B, na přívěs nad 750 kg už potřebujete oprávnění E.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio