Puštíci bradatí v chomutovském zooparku se po letech stali rodiči

27. červenec 2015

Jedna z největších sov na světě, puštík bradatý, vyvedla mladé v zooparku v Chomutově. Jde o velmi vzácnou sovu, kterou u nás ve volné přírodě neuvidíte.

Chovný pár puštíků bradatých žije v chomutovském zooparku už řadu let, první mláďata ale vyvedl až letos. „Jedná se o přirozený odchov pod rodiči, do kterého nijak nezasahujeme. Pouze se jim, stejně jako ostatním chovaným druhům, snažíme vytvořit co nejlepší podmínky,“ vysvětlila ředitelka zooparku Iveta Rabasová. „Odměnou jsou pro nás prosperující mláďata třeba i u druhů, u kterých se dříve odchov nedařil,“ dodala.

Díky dvěma chlupatým sovám si zoopark může hrdě říci, že už odchoval mladé u všech druhů sov, které má v expozici.

Puštíci bradatí patří k největším sovám světa, ve volné přírodě obývají rozsáhlý pás od severoamerického kontinentu přes Rusko, Mongolsko, Čínu, Ukrajinu, Bělorusko a severní Evropu.

Velice tiše létají a mají vynikající sluch, který využívají při lovu malých a středně velkých savců. Rodiče mláďata pečlivě hlídají a v případě nebezpečí útočí i na velké šelmy či na člověka. V chomutovském zooparku na vás určitě útočit nebudou a rodiče i mladé si tu můžete v klidu prohlédnout.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio