Quo Vadis, Kabelko? Hru nestora železnobrodského divadla uvedou tamní ochotníci

24. červen 2016

Malý příběh bezdomovců má v podtitulu nová autorská hra „Quo Vadis, Kabelko?“ nestora železnobrodského ochotnického divadla Karla Svobody. Jen dva dny po sobotní premiéře oslaví tento herec, režisér i autor her, které uvádějí i profesionální soubory, osmdesátiny.

Karel Svoboda se do divadla poprvé dostal už jako malý chlapec díky mamince, která také hrála.

„Když mě neměl kdo hlídat, tak jsem přišel do zkoušky a pak na představení. To mě asi chytilo a od té doby to divadlo dělám,“ vzpomíná Karel Svoboda na své divadelní začátky.

Jako mladý, kdy, jak říkává, si ještě pamatoval, hrál asi v 15 inscenacích, přičemž první rolí byl Plaváček v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Později začal psát a časem se přiklonil k tvorbě pro děti.

Jeho nejnovější hra zpracovává poměrně vážné téma bezdomovců. Ale žádné obavy, žádná krev v ní neteče a najdou se i humorné chvíle.

Quo Vadis, Kabelko? Mgr. Daňková

„Asi dva roky jsem si dělal výstřižky z novin o těch chudácích, kteří nemají střechu nad hlavou. V těch novinách si potrpí, aby to mělo nějakou krev. Já jsem si vybral lehčí případy a udělal jsem z toho vlastně takový letní tábor těch, kteří tu střechu nad hlavou nemají,“ poodhaluje zrod a děj hry Svoboda.

Jestli vás zajímá, kam Kabelka kráčí, přijďte se podívat v sobotu 25. června od 19:00 do Městského divadla v Železném Brodě.

Spustit audio