Rajčata, ovoce a ořechy - postrachy cévních nemocí

27. květen 2015

Zdravotní stav každého člověka závisí z valné většiny na tom, jak žije a co jí. Nikdy přitom není pozdě začít napravovat chyby. Tentokrát vám doporučíme pár vesměs chutných potravin, které mohou zlepšit stav vašich cév.

Zkuste zařadit do svého jídelníčku víc rajčat. Obsahují pro cévy potřebný rutin, ale také lykopen - látku, která chrání vnitřní výstelku cév, pomáhá snižovat krevní tlak a také brání usazování cholesterolu na stěnách žil.

Pokud vám z nějakého důvodu nedělají syrová rajčata dobře, klidně je poduste nebo upečte. V tepelně upravených rajčatech je totiž lykopenu víc než v syrových.

Vyplatí se také jíst více jablek a borůvek - v obojím najdete skvělou kombinaci rutinu a vitamínu C, a navíc ještě látky, které snižují riziko vzniku krevních sraženin.

Tyto chytré látky najdeme také v rybízu a třešních. A občas se plácněte přes kapsu a kupte si pěkně měkké avokádo, kterým nejenže chutně oživíte každý salát, ale ještě si dopřejete významnou dávku vitamínu E a nenasycených mastných kyselin.

A místo chipsů a bonbónů zobejte ořechy a mandle - samozřejmě nesolené!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio