„Rakousko v kostce“ aneb Průvodce pro české turisty

4. srpen 2017

Tento týden je naším cílem Rakousko. Radit vám, jak se do Rakouska dostanete, je možná trochu zbytečné. Hlavní tahy vedou přes Budějovice nebo přes Znojmo. Někdy je výhodnější vzít to přes Německo. Záleží na tom, kam míříte.

Za použití rakouské dálniční sítě zaplatíte necelých 9 euro za 10 dní, na dva měsíce vás známka vyjde na bezmála 26 eur. Koupíte ji skoro na každé pumpě, ale můžete ji koupit i v předprodeji v Čechách. ÚAMK ji nabízí za 260 korun, což je o něco víc, než zaplatíte přímo v Rakousku. Měli byste také počítat s tím, že v některých, zejména alpských částech cesty, vás ještě čekají zpoplatněné tunely a úseky, kde vybírá mýtné.

Vjet na dálnici bez známky technicky možné je, ale rakouští policisté bývají při kontrolách nekompromisní, takže šetřit na známce se skutečně nevyplatí. Pokud se chcete dálnici vyhnout, jde to. Silnice první třídy jsou v Rakousku většinou vedené ve třech pruzích. Sice musíte jet 90 km/h, ale nehrozí vám kolony a zácpy u velkých měst. Na rakouské dálnici, stejně jako na té naší, je nejvyšší povolená rychlost 130 km/h. Úseky, kde je rychlost omezená na 110, jsou ale časté a hlídané.

Povoleno je půl promile alkoholu v krvi. Litr benzínu stojí 1,1 euro, tedy zhruba 29 korun. Létat se vám do Rakouska asi nevyplatí. Průměrná cena letenky z Prahy do Vídně je zhruba 2200 korun. Jízda vlakem vás bude stát zhruba 500, autobusem můžete jet za 400 až 600 korun, záleží na čase a dni.

Co Rakousko turistům nabízí?

Jezdit do Rakouska v zimě, to je klasika. Právě rakouské Alpy jsou nám nejblíž a nabízejí lyžování, jaké, české hory prominou, u nás nezažijete. Existuje ale spousta důvodů, proč jet do Rakouska v létě.

Wolfgang Amadeus Mozart v Salzburgu

Jedním z lákadel jsou velká rakouská města. Vídeň, která bývala centrem rakousko-uherského mocnářství, je plná historických skvostů, zábavných parků a nákupních center.

Nádherný je i Salzburk s Mozartem na každém rohu, útulným historickým centrem a krásným hradem. Právě zde můžete ochutnat ty pravé „Mozartovy koule“. Na rozdíl od těch, které koupíte v každém marketu i u nás, ty pravé jsou vyráběny ručně a baleny jsou ve stříbrno modrém celofánu.

Milovníci vína si mohou užít kraj ryzlinků, milovníci jídla by neměli minout vídeňský telecí řízek na másle, nebo Sacher dort ve stejnojmenném hotelu.

Nelákají-li vás města, jsou tu už zmíněné hory. Letní Alpy jsou nádherné a nabízejí nespočet turistických možností. Na vrcholky alpských velikánů můžete buď pěšky, nebo pohodlně lanovkou. Když nechcete na dlouhý výšlap, můžete vyrazit za některým z vodopádů nebo do jeskyní. Pod horami většinou lze najít nějaké pěkné jezero, které nabídne osvěžení v letních dnech. A pokud počasí nepřeje, termální lázně nebo velké aquaparky spojené s rozhlehlým saunovým světem najdete po celém Rakousku.

Vyhlášené jsou i vinařské cyklostezky podél Dunaje. Jízdu na kole přitom můžete kombinovat s lodní dopravou. Prostě to své si v letním Rakousku najde každý, kdo netrvá na slané mořské vodě.

Turistická karta se v Rakousku vyplatí!

Až budete vybírat ubytování, najděte si to, které má v ceně turistickou kartu. V nějaké podobě ji nabízejí všechny rakouské regiony a mít ji se opravdu vyplatí.

Moderátorka Českého rozhlasu Sever Lenka Šobová si tu kaprunskou moc pochvalovala – posuďte sami.

„V naší turistické kartě byla zahrnuta možnost jet jednou v týdnu na ledovec lanovkou zdarma, jinak stojí lanovka na vrchol 40 eur. Jednou jsme mohli navštívit unikátní soustavu vodních elektráren vysoko v horách. Zdarma jsme díky kartě měli i ostatní lanovky nebo mikrobusy, které dopravu zajišťovali tam, kde by se pouštět lanovky nevyplatilo.

S kartou jsme se zdarma mohli i svézt po jezeře na vyhlídkovém parníku a platit jsme nemuseli ani za vodní bus, který spojoval oba břehy jezera. I vstup na pláže u jezera byl zdarma, jen za lehátka a slunečník si bylo třeba připlatit. Když jsme to po dovolené sečetli, ušetřili jsme díky letní turistické kartě zhruba 120 eur na osobu, a to už se opravdu vyplatí.

Rakousko, Vysoké Taury

Vstup do lázní nebo aquadomů si většinou zaplatíte celý. Pokud ale počasí nepřeje, stojí to za to. Rakušáci to s bazénovými halami umí, a tak se můžete z vyhřívaných bazénů koukat na alpské vršky, užívat si perlivé koupele nebo zkoušet akustiku v umělých jeskyních, ve kterých co pár minut mění barevné osvětlení. Saunové světy by byly na samostatné povídání,“ uzavírá Lenka Šobová.

Takže s sebou do Rakouska určitě plavky, pevné a kvalitní boty a pokud je terén přátelský i kola. To vše na dovolené u našich jižních sousedů určitě užijete.

Ceny

Kolik vás bude dovolená v Rakousku stát, záleží na tom, co si do ní slibujete. Lenku Šobovou stál loni týdenní pobyt v hotýlku v Kaprunu se službami all Inclusive 11 tisíc. Byl to zájezd koupený na poslední chvíli. Za stejné peníze je k mání letos až po sezoně, v září či říjnu. Plná cena beze slev se letos pohybuje kolem 16 tisíc.

Pokud nebudete bydlet v hotelu, ale zvolíte si levnější apartmán, můžete si vařit z dovezených zásob. Vypravíte-li se do obchodu, tak chleba vás vyjde asi na 40 korun, mléko na třicet, láhev vína na dvě stovky a místní pivo na 25 korun. Pokud si nápoje objednáte v restauraci, budou samozřejmě o poznání dražší.

V rakouské hospodě vás půl litr piva bude stát v eurech 3,50 tedy přepočteno na naše skoro stovku. Stejně drahý je i hamburger ve fastfoodu. Jídlo v restauraci pořídíte od 10 eur v té levné až do 30 v té dražší. Za kávu zaplatíte eura zhruba dvě, stejně jako za kopeček zmrzliny.

Závěrečná doporučení, tipy, jazyk

Plavba po Dunaji rakouským údolím Wachau

Letní pobyt v Rakousku má hned několik výhod. Není to daleko, nezruinuje vás to, a pokud vládnete němčinou, tak se bez problémů domluvíte. Ještě lepší je domlouvat se s Rakušákem anglicky. Pro vás oba je to cizí jazyk, a tak jste na tom přibližně stejně.

Lenka Šobová radí dávat si pozor na výhodné volnočasové aktivity, které jsou zadarmo: „Třeba discgolf hraný na sjezdovce vypadal jako skvělý nápad. 10 euro záloha za létací talíř. Jenže díky třem ztraceným talířům, které skončily zapadlé kdesi v bujné alpské květeně, jsme si z vycházky přinesli nejen alergickou reakci na hmyzem bzučící horské louky, ale taky peněženku lehčí o 30 euro.“

Pokud netoužíte po lenošení u moře, je dovolená v Rakousku určitě dobrý nápad. Cesta není nekonečně dlouhá, ceny sice vyšší než u nás, ale likvidační to není, lidé jsou příjemní a příroda nádherná. Věříme, že Alpy vás uchvátí – i letní pohyb v nich má své neopakovatelné kouzlo. A nebojte se, nemusíte být horolezec ani protřelý turista. Své trasy si v Alpách najdou i netrénovaní jedinci nebo rodiny s malými dětmi.

Spustit audio