Řidiči, pozor! Při cestování autem do zahraničí na vás čekají nejrůznější nástrahy

12. srpen 2013

Vydat se na dovolenou do zahraničí vlastním autem má spoustu výhod. Podle statistik to dělá čím dál tím více Čechů. Za hranicemi ale můžete narazit i na nečekaná překvapení.

Automobil při cestě na zahraniční dovolenou nabízí větší pohodlí - odvézt sebou můžete vše, co zavazadlový prostor pobere, přestávku si uděláte, kde chcete a hlavně přímo na místě pak můžete podnikat výlety do okolí.

Na druhou stranu ale musíte sami naplánovat trasu. Dnes to za vás většinou vyřeší navigace. Potřebujete ale také zkušeného řidiče, lépe rovnou dva. Ještě než vyrazíte, je taky dobré si zjistit, co vás na silnicích a hlavně dálnicích mimo Českou republiku čeká.

Při přejezdech na větší vzdálenosti budete asi využívat převážně dálnice. Někde vás překvapí jejich kvalita. Kdo už někdy jel po naší D1, bude se cítit jako v ráji například v Německu nebo Rakousku. Slušný povrch najdete i ve Slovinsku. Možná trochu zklamáním může být Itálie - tam se kvalita liší region od regionu. Hlavní tahy ale na sebe navazují a tak se tam, kam potřebujete, dostanete bez problémů.

Ve Španělsku pozor! Hned jak přijedete z Francie nebo Portugalska, zaregistruje vás kamerový systém. Ten sleduje nejen to, co se na místních dálnicích děje, je ale schopný také rozpoznat vaší SPZ. Jestli jste tedy udělali v minulém roce nějaký přestupek a neuhradili pokutu, máte problém. Díky půjčenému autu, jehož majitel vám něco takového zatajil, můžete mít pěkně zkaženou dovolenou.

Do Španělska si sebou vezměte i náhradní dioptrické brýle, pokud je máte předepsané. V opačném případě vám hrozí pokuta.

Za co ještě můžete zaplatit na dálnicích v zahraničí, aniž byste to čekali? V Německu například 80 Eur za nedodržení bezpečné vzdálenosti. Nezapomeňte tedy na pravidlo dvou vteřin, než minete stejný sloupek jako auto před vámi.

V Rakousku si letos hlídají bezpečnostní pruh v kolonách. Až tedy budete dojíždět nějakou zácpu, najeďte co nejvíc na levou nebo pravou stranu tak, aby zůstal volný pruh uprostřed.

Jakoukoliv nehodu, musíte nahlásit policii v Albánii, Černé Hoře, Finsku, Chorvatsku, Polsku, Rumunsku, Rusku, Slovinsku, Španělsku, Turecku a na Ukrajině.

Asi nejkurióznější přestupek mají v Černé hoře. Tam se nesmí jezdit „nahoře bez“. Pozor - to platí i pro pány, takže nezapomeňte aspoň na tílko!

autor: Milan Král
Spustit audio