Roman Karpíšek: Olympionici a fyzioterapie

22. duben 2014

Za úspěchy českých biatlonistů nebo třeba Lukáše Bauera na olympijských hrách stojí tvrdá práce v kombinaci s velkým talentem. K čemu by ale byly oba aspekty zraněnému závodníkovi? A tak právě zdraví je další, nezbytně nutnou podmínkou pro zisk medailí. V tomto případě často pomáhá zmíněným sportovcům fyzioterapeut Roman Karpíšek, který se stará o jejich těla.

„Můj první sport, to byl florbal – reprezentace. Tam jsem získal první kontakty a rozčšířilo se to dál. Začal jsem dělat sportovní medicínu, rehabilitaci a rozkřiklo se to mezi sportovci. Navázal jsem s tenisem, pak jsem se vrhl na lyžování, biatlon a plavání,“ vysvětluje Roman Karpíšek, jak se jako fyzioterapeut propracovával do sportovního světa.

Sám bývalý plavec dnes spolupracuje také s reprezentačními výběry biatlonistů i běžců na lyžích, stará se třeba o liberecké tenisty. A za tu dobu moc dobře poznal, že sportovci vyžadují speciální péči.

„Práce se sportovci je zajímavější, ale také náročnější, protože sportovec je takovej větší „cíťa“ a své potíže víc prožívá a léčba je složitější,“ komentuje práci se sportovci fyzioterapeut.

Vzhledem k obrovskému tréninkovému zatížení se ale možná není čemu divit. Co nejčastěji tedy trápí fyzioterapeutovi sportovní pacienty?

„Problémy, na které si často sportovci stěžují? Záda, ramena… Nedá se říct, co je nejčastější – pořád je to něco. Dá se říct, na co si dávat pozor, co se přetěžuje…“ vysvětluje Karpíšek.

Sportem, který zaznamenal v posledních měsících jednoznačně největší nárůst popularity, je biatlon. Pět cenných kovů z olympijských her způsobilo v České republice biatlonový boom. A Roman Karpíšek byl přímo v Soči u toho.

„Jsou to perfektní lidi a výborný tým. Všechno funguje perfektně – všichni jsou skromní a přitom profesionálové,“ říká jablonecký fyzioterapeut na adresu party okolo Ondřeje Moravce a Gabriely Soukalové. Skončením jejich sezony ale Romanu Karpíškovi práce určitě nekončí.

„Spolupracuji s plaveckou reprezentací, od května začnou trénovat biatlonisti, lyžaři, golfisti.. V podstatě je to celý rok pořád dokola,“ konstatuje Roman Karpíšek.

Nejhezčí odměnou je proto uznání samotných sportovců, kteří si odvedené práce realizačního týmu v čele s lékaři skutečně váží.

autor: David Nyč
Spustit audio