Rostou! Houbám se (nejen) na Českolipsku daří – díky teplu a vlhku

1. červenec 2016

Přestože hlavní houbařská sezona je až na podzim, na Českolipsku už do lesů vyrážejí desítky lidí s košíky. Díky přeháňkám a teplu rostou houby. Dají se tak najít hřiby, muchomůrky růžovky, žampiony a jedlé druhy holubinek. Zastavit růst hub by mohly jen vysoké teploty, které jim neprospívají.

Díky vlhkému a teplému počasí rostou na Českolipsku houby. Houbaři můžou najít i lanýže. „Máme štěstí. Tady ji vidíte – mochomůrku růžovku – masáka. To jsou houby uznávané jako jedny z nejchutnějších vůbec,“ říká mykolog Josef Slavíček.

Na to rozpoznat masáka je třeba se v houbách vyznat. Podle Slavíčka má houba ale typické znaky. „Když jsou výrazné, tak se nedá zaměnit. Houba je typická růžovou barvou. Stačí sloupnout z klobouku pokožku a pod ní je narůžovělá barva dužniny. To je docela spolehlivý znak.“

Podle mykologa na Mimoňsku začaly růst hlavně růžovky i šedivky. Ty ale můžou být pro houbaře nebezpečím. „Tam se je nedoporučuje je sbírat pro možnou záměnu s muchomůrkou tygrovanou,“ varuje Slavíček a pokračuje: „Rostou i hřibovité houby, jako třeba hřib kovář a potom i drobné houby jako třeba špičky, penízovky a už se objevují i žampiony.“

Jaká je ale situace na jiných místech Českolipska?

„Česká Lípa a západní část okresu je na tom ještě lépe, protože tam pršelo více než v Mimoni, která je poměrně suchá. Na zmíněných místech se dá skutečně najít toho více,“ upřesňuje Slavíček.

Další z hub hadovka smrdutá - ještě ve stádiu konzumace

Na pochůzce lesem není problém narazit na bedlu. Přesto je to podle mykologa neobvyklé. „Nyní je k vidění jen málo, většinou rostou na podzim, ale může se vyskytnout i v této době.“

Když si houbaři nevědí rady…

Že do lesů vyšli houbaři, poznali i v českolipském muzeu, kam nosí houby, s jejichž určením si neví rady. „Máme tady asi dvanáct záznamů za minulý měsíc. Objevil se tu i nález bělolanýže obecného, obecně známého jako lanýž. Znamená to, že i tyto houby, které rostou spíše během července, se už u nás objevily,“ potvrzuje Marta Kanuerová, vedoucí přírodovědné expozice českolipského muzea.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.