Ručně dělaná holandská gouda zdomácněla v Českém středohoří díky Ronovi a Marje

13. říjen 2014

Ron Meerts a Marije Claas z Holandska si zamilovali krajinu Českého středohoří i lidi. Rozhodli se zkusit na severu Čech žít i pracovat. Sympatická dvojice se živí netradičně - prodejem tradiční holandské goudy!

Ron Meerts a Marije Claas jsou Holanďané z Litoměřic. Ron a Marije mluví plynně holandsky, anglicky, německy a francouzsky, ale čeština je pro ně tvrdý oříšek. A tak studují a studují.

Oblíbili si České středohoří a rozhodli se tady žít a nabídnout svojí milovanou goudu - originální, ručně dělanou - i Severočechům. Sýr prodávají tradičním způsobem „čerstvě od nože“, neplátkovaný, v celku nebo po kusech. Tyto kusy lze snadno krájet na čerstvé tenké plátky plátkovačem.

Rozdíl mezi doma dělanou goudou a tou z továrny? Suroviny i přístup

Rozdílů mezi farmářskou a průmyslově vyráběnou goudou je celá řada. První z nich spočívá v mléku, ze kterého se sýr vyrábí.

Zatímco farmář používá mléko ze svých kravek, fabrika mnohdy vyrábí holandskou goudu z mléka kravek německých, či polských. Holandské mléko má specifickou, lehce slanou chuť, díky umístění pastvin blízko pobřeží.

Farmář navíc svou goudu otáčí a osobně o ní pečuje, než jde na trh. Její kvalita je pak logicky někde jinde než u průmyslově vyráběného sýru.

Ron Meerts ukazuje jak vypadá ručně dělaná gouda

Farem v Holandsku samozřejmě ubývá a jsou postupně nahrazovány průmyslovou výrobou. Nyní se již 98% všech holandských sýrů vyrábí v mlékárnách a na farmy připadají zbývající 2% produkce.

To vypadá jako velmi malé číslo, nicméně není třeba naříkat. Průměrná holandská farma vyprodukuje okolo 500 kg sýru týdně, takže pramen sice vysychá, ale naštěstí velmi pomalu.

A jaké jsou tipy Marije a Rona na použití goudy v kuchyni? Třeba do čočkové polévky nebo na těstoviny!

Spustit audio