Rybíz ‒ lék na alergie, deprese, neplodnost i Parkinsonovu chorobu

26. červenec 2016

Chystáte se zpracovat do marmelády rybíz, který vám dozrává na zahrádce? Než ho rozvařit se spoustou cukru, raději snězte pár kuliček rybízu syrového. Obsahuje totiž zdraví prospěšné látky, které byste varem mohli zničit!

Tepelnou úpravou se zbavujete toho nejprospěšnějšího, co v rybízu je ‒ vitamínu C, bez kterého se neobejde spousta pochodů v našem těle.

Nejvíc „céčka“ nejdeme v rybízu černém – je ho tu až 3x víc než v ostatních odrůdách. Ale i rybíz červený a bílý mají vitamínu C dost. Stejně jako dalších látek, jako jsou draslík, hořčík, fosfor, železo, mangan a další. Významný je také obsah rutinu, který pomáhá udržovat v pořádku naše cévy. Vitamíny ze skupiny B zase prospívají našim nervům a pokožce.


Věděli jste, že už 40 kuliček rybízu dokáže pokrýt denní doporučenou dávku tohoto vitamínu?

Najdeme tu také karoteny, které se v těle přetvářejí na vitamín A, důležitého pro ochranu sliznic, zraku a vůbec celého těla, protože je důležitý pro fungování imunitního systému. Je tu i dostatek vlákniny prospěšné pro trávicí systém.

Co stojí rozhodně za pozornost, je vysoký obsah rostlinných hormonů, u kterých byly prokázány účinky proti alergiím a kterým jsou připisovány i zásluhy při léčbě hormonálních poruch u žen.

Rybíz červený (odrůda Kozolupský raný)

Účinky rybízu proti alergii i neplodnosti jsou pozoruhodné

Účinky proti alergiím mají především rybízové pupeny. Výtažky z nich ovlivňují vyměšování hormonů kůry nadledvinek a mají účinky jako kortikoidy, kterými se alergie běžně léčí. Na rozdíl od těch uměle vyrobených nemají nežádoucí účinky na krevní tlak, metabolismus a nezpůsobují ospalost. I plody se při alergiích osvědčují. Soubor vitamínů, stopových prvků, enzymů a rostlinných hormonů posiluje imunitní systém.

Pravidelným užíváním rybízu se postupně snižuje přecitlivělost na alergeny a díky tomu mizí potíže se sennou rýmou a kožními alergiemi. Pozor ale ‒ účinky nezaznamenáte hned, ale až po několika měsících!

Rybíz pomáhá udržovat v rovnováze také činnost žláz, které produkují hormony. To ocení především ženy, které mají potíže s plodností, nebo které trápí příznaky přechodu. I v těchto případech nejvíc pomáhají rybízové pupeny a tinktury z nich. Účinné látky ale najdete samozřejmě v jisté míře i v plodech a listech. Vyplatí se je oboje nasušit a používat do čajových směsí.

Rybízem proti demenci a depresím

Vědci se čím dál častěji zaměřují na využití přírodních látek na léčbu různých nemocí. Zkoumali i černý rybíz a zjistili, že ten extrakt z něj může významně pomáhat našemu mozku. Jak?

Rybíz bílý (odrůda Orion)

V našem mozku existují tzv. neurotransmitery. Jsou to látky, které mají za úkol přenášet nervové vzruchy a zajišťovat správný chod mozku. Ovlivňují naši náladu, rozpoznávací schopnosti, pozornost a paměť. Někdy ale nastane problém, když je práce těchto přenašečů utlumena. A výsledkem může být těžká únava, špatná nálada, stres, ale i Parkinsonova choroba a těžké deprese.

Vědci ve Velké Británii přišli na to, že pacientům, kteří po jistou dobu pili pravidelně džus z černého rybízu, nervové přenašeče fungovaly tak nějak lépe. Zlepšila se jim celková pozornost, byli přesnější v odpovědích, zlepšila se jim nálada a ustoupilo vyčerpání.

Zjednodušeně řečeno ‒ džus z černého rybízu fungoval podobně, jako chemické léky podávané na léčbu depresí a Parkinsonovy choroby. Místo nežádoucích účinků, které tyto léky mívají, přinesl navíc černý rybíz pacientům vitamíny, minerály a spoustu dalších příznivých látek.

Rybíz ‒ posilovač imunity

Pro posílení imunity potřebujete dostatek vitamínu C. Toho v rybízu najdete opravdu hodně. Kromě něj se tu nachází karoteny, nezbytné pro vznik vitamínu A. Ten působí v těle jako ochrana před cizorodými látkami, pomáhá udržovat sliznice ve zdravém stavu a příznivě ovlivňuje zrak. Všech jeho vlastností využijete při horečkách, nemocech z nachlazení, ale také při unavených očích a šerosleposti.

Vysoký obsah rutinu v rybízu je zase přínosem pro naše cévy ‒ vyplatí se tedy rybíz často jíst, pokud trpíte na křečové žíly, vysoký krevní tlak a onemocnění srdce. S těmito potížemi pomáhá také draslík, který je v rybízu také obsažen ve vysokém množství. Při jeho nedostatku se často objevují svalové křeče a nepravidelný srdeční tep. Nesmíme zapomenout také na vitamíny řady B, které posílí naši nervovou soustavu a zlepší stav pokožky a vlasů.

Jak využít rybízové listí?

Rybízové listí

Rybízové listy najdete v bylinkářstvích i v lékárnách jako významnou součást bylinkových směsí, které jsou doporučovány při léčbě močových cest, nemocí z nachlazení a při kašli, pro zlepšení trávení a pro zlepšení krevního oběhu. Obsahují totiž řadu tříslovin, vitamínů a silic, které umí při těchto potížích pomáhat.

Nejúčinnější jsou mladé listy a pupeny. Z těch se často připravují tinktury a nálevy. Ale i když listy otrháte touto dobou, po sklizni bobulí, můžete je využít jako podpůrný lék společně s dalšími bylinami.

Listy nasušte v dobře větrané místnosti, dobře uchovejte a příležitostně si je přidávejte do bylinných čajů. Případně si připravte nálev z čerstvých listů. Nasekejte je najemno, zalijte půllitrem vroucí vody a nechte čtvrt hodiny louhovat. Přidejte trochu medu a citronové šťávy a pijte třikrát denně jeden šálek. Po dobu dvou týdnů. Odměnou vám bude posílená imunita a lepší nálada.


Tip pro vás: Čerstvé rybízové listy můžete přidat k nakládaným okurkám. Dodá jim to zajímavé aroma.

Jak uchovat rybíz s minimem práce a s maximem prospěšných látek?

Dort s rybízem (ilustrační foto)

Jako téměř u každého ovoce se i u rybízu vyplatí uchovávat ho v mrazáku. Výhodné je také využít konzervačních vlastností cukru. Rybíz prostě jen nasypejte do sklenic řádně vymytých vroucí vodou, zasypejte cukrem, zavíčkujte a obrácené dnem vzhůru uchovejte na tmavém chladném místě. Rybíz pustí šťávu, kterou pak můžete využívat jako sirup a plody jsou pak vhodné k použití do moučníků, do jogurtu, nebo jen tak na mlsání. Množství cukru a rybízu by měl být v poměru 1:1.

Další možností je nevařená marmeláda. Rybíz s cukrem jednoduše rozmixujte a uzavřete do sterilizovaných sklenic. I bez dalšího zavařování takto připravená marmeláda vydrží několik měsíců. Pár kuliček rybízu můžete využít také pro zkrášlení. Rozmačkané bobule (buď samotné, nebo se lžičkou jogurtu) naneste na obličej jako pleťovou masku. Rybíz skvěle hydratuje a pokožku osvěžuje.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio